latinica  ћирилица
31/08/2024 |  11:20 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Болница у Добоју одговориће свим изазовима савремене медицине

Нова болница у Добоју, чије је отварање планирано за 4. септембар, одговориће свим изазовима савремене медицине, рекла је вођа Тима за имплементацију овог пројекта Сања Пајуновић, која је навела да осим људства као највећег потенцијала, нови објекат располаже са модерном опремом, операционим салама, климатизованим просторијама и централним системима снабдијевања.
Болница "Свети апостол Лука" у Добоју - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Болница "Свети апостол Лука" у ДобојуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Пајуновић наглашава да је у новој болници уведен систем централног снабдијевања медицинским гасом а боце су избачене из употребе, те додаје да су собе сада значајно комфорније, јер ће у њима боравити максимално три пацијента, док су уређени и једнокреветни апартмани.

- Са овим централним снабдијевањем медицинским гасом постићемо стабилност. Собе су климатизоване, а располажу системом за позив медицинском особљу. На тај начин је олакшана комуникација. Много се урадило на унапређењу енергетске ефикасности што ће допринијети рационалној потрошњи енергије - навела је Пајуновић за Срну.

Све собе имају и довољан број прикључака, да би у случају потребе смањеног капацитета могле функционисати као јединице полуинтензивне његе.

- Болница је приступачна за сва лица са умањеним тјелесним способностима, односно лицима која користе колица или се отежано крећу. То подразумијева и четири болничка лифта, приступне рампе, платформу испред улаза у болницу, а уграђени су рукохвати кроз ходнике за лица која се отежано крећу - нагласила је Пајуновић.

Када је ријеч о енергетској одрживости објекта, она појашњава да систем функционише на примарном енергенту, односно течном нафтном гасу, али да постоји и алтернатива у смислу коришћења компримованог природног гаса.

- Уз све то створили смо услове, уколико буде неопходно, да се објекат нове болнице може прикључити на систем даљинског гријања - каже Пајуновић.

Нова болница у Добоју располагаће са ангио салом, која ће омогућити пружање услуга из области интервентне кардиологије, а уведена је служба Интензивне медицине за нехируршке гране.

- То нам је показало искуство из времена пандемије корона вируса. Осим интензивног лијечења за пацијенте на оперативном програму, потребни су нам нови капацитети за пацијенте који су животно угрожени. Због тога ово има велики значај - рекла је Пајуновић.

Кључни циљ је, закљујује Пајуновић, унапређење здравствене заштите кроз унапређење квалитете пружених услуга и набавке савремене медицинске опреме.

Отварање нове болнице у Добоју планирано је 4. септембра.