latinica  ћирилица
31/08/2024 |  09:34 ⇒ 09:48 | Аутор: РТРС

У наредне двије седмице обиљежавање Светих Новомученика Јасеновачких

Свакодневним служењем Свете Литургије у Манастиру Јасеновац од 1. до 13. септембра биће обиљежени празнични дани Светих Новомученика Јасеновачких.
Манастир Јасеновац (Фото: Facebook - Manastir Jasenovac) -
Манастир Јасеновац (Фото: Facebook - Manastir Jasenovac)

Прослава Светих Новомученика сада се већ традиционално прославља након празника Успења Пресвете Богородице.

Традиција је настала као плод тога што поклоници из свих крајева тих дана походе Манастир Јасеновац.

Централна прослава празника одржаће се у суботу 7. септембра ове године у Манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Биће одржана Света архијерејска литургију с почетком у девет часова уз саслужење више митрополита и епископа Помјесне и сестринских Православних Цркава.

Након тога, на гробној хумци код Цвијета у Спомен-подручју Јасеновац биће освештан славски колач и жито.

Јасеновачка црква је током ратних деведесетих претрпела скрнављења.

Поводом четрдесете годишњице од њене градње и обнове биће одржано велико освештање храма. Чин освештања биће обављен након Литургије која почиње 3. септембра у девет часова.

У четвртак 5. септембра, с почетком у десет часова, у Истраживачком центру у Манастиру Јасеновац биће одржан први дио редовног научног скупа "Новомученици: Полиперспектива X".

Други дио ће се одржати у петак 6. септембра у Српској православној општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу.

И овај догађај почеће у десет часова. У њему ће учешће узети више међународних стручњака из ове области.

У оквиру ових празничних дана, у сриједу 11. септембра, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима где је крштен свете успомене Павле Патријарх Српски, биће служена Света Архијерејска Литургија.

Из Епархије пакрачко-славонске позивају вјернике да у овим празничним данима походе манастир Јасеновац. Учешће у овим догађајима има неизмерно значење како за све пострадале тако и за наставак грађења културе сјећања на Јасеновац и његове жртве.