latinica  ћирилица
31/08/2024 |  07:47 ⇒ 16:04 | Аутор: РТС

Кфор појачао присуство на мосту на Ибру, чешки припадници се повукли из кордона на мосту

Зграде локалних самоуправа и других институција Владе Србије у четири општине на сјеверу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред улаза у њих стационирана је полиција.
Припадници КФОР-а на мосту у Косовској Митровици (Фото: Танјуг/СТР) -
Припадници КФОР-а на мосту у Косовској Митровици (Фото: Танјуг/СТР)

Кфор је појачао присуство и распоредио војнике на главном мосту у Косовској Митровици.

У питању су припадници италијанског контингента Мисије НАТО-а на КиМ.

Повукли се припадници чешког контингента Кфора из кордона на мосту на Ибру

Припадници чешког контингента КФОР-а који су од јутрос у кордону, под опремом за разбијање демонстрација били распоређени на мосту на Ибру у Косовској Митровици, повукли су се, јавља дописник Тањуга.

На мосту је и даље приметно појачано присуство припадника из италијанског састава КФОР-а, а на мосту су и даље паркирана два оклопна возила и два џипа карабињера.

Ситуација је мирна, са појачаним тензијама.

Вучевић: У сталном смо контакту са Србима на КиМ, не наседати на провокације

Премијер Србије Милош Вучевић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што су Куртијеви специјалци упали поново на сјевер КиМ и то само сат времена након што је из Србије отишао предсједник Француске Емануел Макрон, рекао да је то вјероватно био временски план Куртијевог режима.

- Ситуација је готово неодржива. Ми не смијемо да насиједемо на провокације, не смијемо да уведемо Србију у рат. Куртијев циљ јесте да наши живци буду потпуно истрошени, истањени, да дође до исхитрене реакције наше државе и да наравно одемо у правцу у којем не желимо да идемо и не треба да идемо, то су сукоби, ратови - истакао је Вучевић.

Вучић од Лајчака затражио конкретну реакцију ЕУ у заштити Срба на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић затражио је данас, у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком у Прагу, конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине на КиМ, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Србија остаје одговоран партнер ЕУ у процесу нормализације односа са Приштином, али ће искористити сва расположива дипломатска средства да не дозволи терор над својим народом - написао је Вучић на Инстаграму након састанка са Лајчаком на Форуму ГЛОБСЕЦ у Прагу.

Еулекс: Пратимо ситуацију на сјеверу КиМ

Мисија Еулекс саопштила је да прати ситуацију на сјеверу КиМ у складу са својим мандатом, док је Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила да је ЕУ разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију на терену.

У Косовској Митровици је јутрос мирно, људи су на улицама у својим свакодневним обавезама типичним за викенд, али је примјетна и забринутост и нервоза због посљедње акције полиције.

Подсјећамо, приштинска полиција упала је јуче у зграде четири Привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, уз упад и у зграду у којој се налазе просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровичког управног округа и Центра за социјални рад.