latinica  ћирилица
31/08/2024 |  07:21 ⇒ 10:05 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Разочарани смо, посљедња акција Приштине доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију

Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила је данас да да је ЕУ разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против канцеларија које подржава Србија у Сјеверној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију на терену.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Како се наводи у саопштењу делегације ЕУ у Приштини издатом након јучерашњег упада тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа Владе Србије у општинама на северу КиМ, Еулекс је одмах распоређен да надгледа извођење ове операције, која није била координисана са ЕУ и међународним партнерима.

Делегација ЕУ у Приштини подсећа да се Приштина обавезала на деескалацију, као и да је Унија више пута позивала Приштину да избјегава било какве радње које би могле негативно да утичу на безбједност људи на терену, али да је Приштина игнорисала те позиве.

- ЕУ жели да понови да би тренутна операција полиције против канцеларија које подржава Србија могла довести до даље ескалације ионако нестабилне ситуације - истаиче се у саопштењу и додаје да је предвиђено да питање канцеларија које подржава Србија буде рјешавано у оквиру дијалога који води ЕУ.

Додаје се да се очекује да Београд и Приштина реше отворена међусобна питања у дијалогу који води ЕУ.

Тзв. косовска полиција упала је јуче у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је, након упада полиције у зграде Привремених органа на сјеверу КиМ, да они више неће радити.

Српска листа упутила је захтјев за хитан састанак амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, као и представницима Кфора на Косову и Метохији, који би се одржао данас, а поводом алармантне ситуације на сјеверу КиМ изазване упадом специјалних јединица тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа у четири општине на сјеверу КиМ.

Српска листа истакла је да је премијер приврмених приштинских институција Аљбин Курти јучерашњом акцијом тзв. косовске полиције показао да не жели ни нституције Републике Србије, ни ЗСО, а уједно да не жели ни Србе на територији Косова и Метохије, нарочито не Србе на сјеверу Косова и Метохије.

Предсједник Владе Милош Вучевић затражио је хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице након упада припадника специјалне јединице тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа у четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије.