latinica  ћирилица
30/08/2024 |  22:48 | Аутор: СРНА

Братунац: Представљене књиге професора Александра Петровића

У Братунцу су вечерас представљене књиге "Метаморфоза дневничког романа" и "Нове приче из тамног вилајета" професора њемачког језика Александра Петровића из овог мјеста.
Братунац: Представљање књиге Александра Петровића - Фото: СРНА
Братунац: Представљање књиге Александра ПетровићаФото: СРНА

Професор са Катедре за србистику Филозофског факултета на Палама Саша Кнежевић говорио је о књизи "Метаморфоза дневничког романа", истичући да је то научна књига која говори о упоредној историји њемачког и српског дневничког романа, што је Петровић, као доктор њемачког језика, научно и исцрпно обрадио.

Према Кнежевићевим ријечима, та књига није за ширу публику, али је драгоцјена за студенте германистике.

О књизи "Нове приче тамног вилајета" говорила је професор са Катедре за србистику Маријана Митрић, која је рекла да се књига састоји о 10 приповиједака, које су тематски и географски везане за Подриње, Братунац и Дрину, од којих је уз мало модификације могао настати и роман.

- Различита је тематика прича, оне говоре о пропасти породица, изумирању села, о породичној градитељској традицији и печалбарењу мајстора-дунђера. Овдје су и нека лична сјећања која се преносе и прерастају у колективна, што доприноси колективном памћењу и доприноси култури сјећања која код Срба није изражена и често многи значајни подвизи и историјски догађаји падају у заборав - рекла је Митрићева.

Она је анализирала све приче истичући њихову умјетничку вриједност, те честитала аутору и изразила очекивање да ће се ускоро појавити и са првим романом.

Петровић је рекао Срни да су књиге настале прије петнаестак година и да је недавно схватио да их треба објавити.

- Прва књига је научни рад, а друга књига прича је завичајна књига. Ријеч је о фикцији која се наслања и на неке стварне догађаје и појаве у Братунцу и средњем Подрињу - изјавио је аутор.

Професор њемачког језика Александар Петровић рођен је 1978. године у Братунцу, гдје и данас живи са породицом. Ради као доцент на Катедри за германистику на Филозофском факултету на Палама.

Вечерашња промоција била је веома посјећена и присуствовало јој је више од стотину љубитеља књижевности из Братунца и Сребренице.