latinica  ћирилица
30/08/2024 |  21:48 | Аутор: РТРС

Најава поставке "Усташка болница у Јасеновцу"

Музеј жртава геноцида најавио је на конференцији у Београду отварање сталне изложбене поставке под називом "Усташка болница у Јасеновцу 1942 – 1945". Изложба ће бити отворена 7. септембра у једном од два преостала аутентична објекта из периода постојања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.
Музеј жртава геноцида (Фото: muzejgenocida.rs) -
Музеј жртава геноцида (Фото: muzejgenocida.rs)

Изложба Усташка болница у Јасеновцу, прилика je да се посјетиоци упознају са њеном историјом, биографијама логорских заточеника који су служили у болници, свједочанствима преживелих и бројним документима који ће бити први пут представљени.

- Изложба је посвећена заточеницима у болници, Србима и Јеврејима који су били приморани да раде и пружају прву помоћ заточинцима, који су их касније убијали и убијали њихове најближе - истакао је Бојан АРБУТИНА директор Музеја жртава геноцида

Из музеја истичу да велику захвалност за цијели пројекат дугују одбору за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве.

- Заједничким истраживањем и великим залагањем владике Јована ми смо нашли једина два аутенична и очувана објекта из комплекса Јасеновац, то су усташка болница и усташка апотека - додао је Арбутина.

Аутори сталне изложбене поставке су историчари Милан Гулић, Бојан Арбутина и Александра Мишић.

- Изложба је подељена на три сегмента, у првом је дат историјат болнице, потом биографија 41 члана болничког особља и лекара и сведочанства и значјним фотографијама - рекла је Александра Мишић, кустос у Музеју жртава геноцида.

Изложбa се приређује у објекту у ком се налазила усташка болница откривена 2017. године на имању породице Клинцов и представља највеће откриће везано за систем јасеновачких логора од послијератног периода наовамо.