latinica  ћирилица
30/08/2024 |  20:33 ⇒ 31/08/2024 | 12:28 | Аутор: РТРС

У Музеју Херцеговине отворена изложба дјела Милоша Шобајића (ФОТО/ВИДЕО)

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу је вечерас отворена изложба "Милош Шобајић: Поглед уназад, корак унапред" чији је један од најзанимљивијих аспеката приказ умјетникових посљедњих потеза на платну, укључујући и његову посљедњу, тек започету слику.
Изложба слика и скулптура "Поглед уназад, корак унапред" - Фото: РТРС
Изложба слика и скулптура "Поглед уназад, корак унапред"Фото: РТРС

Изложба представља ретроспективни преглед стваралаштва Милоша Шобајића, једног од најзначајнијих савремених српских умјетника, кроз селекцију од двадесетак слика и неколико скулптура које обухватају период од 2000. до 2021. године.

Маја Искјердо, сипруга преминулог умјетника, истакла је да је умјетник послије изложбе у Требињу 2018. године пожелио да се поново врати, излаже и живи у Требињу.

Изложба слика и скулптура "Поглед уназад, корак унапред"

Изложбу слика отворила је Тања Ђаковић, помоћница министра за културу Републике Српске.

Радови изложени на овој поставци долазе из колекција МТ:С дворане, града Београда и приватних колекција.

Изложба пружа јединствену прилику да се уочи еволуција Шобајићевог стила и тематских преокупација у посљедњих двадесет година стваралаштва, док истовремено наглашава његову непрестану борбу са универзалним питањима постојања и идентитета.

У фокусу ове поставке су двије фазе сликаревог опуса "Бежање" и "Широм раширених руку", које свједоче о његовој интроспективној потрази за слободом и суштином људског бића у свијету који је често немилосрдан и неправедан.

Изложба је организована у сарадњи Министарстава културе Србије и Републике Српске, Музеја Херцеговине и Фондације Шобајић.

Изложба слика и скулптура "Поглед уназад, корак унапред"