latinica  ћирилица
30/08/2024 |  19:55 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Изградња хладњаче за складиштење воћа у Омарској код Приједора оправдала улагање (ВИДЕО)

Поткозарски воћари почињу прераду шљиве, крушке и јабуке. Многи дио рода складише у хладњачу у Омарској па је тиме ријешен и њихов дугогодишњи проблем. У објекту хладњаче смјештена је и линија за хладно цијеђење сокова.Тиме је њена изградња показала да је пун погодак за овај крај познат по узгоју воћа.
Воће у хладњачама - Фото: РТРС
Воће у хладњачамаФото: РТРС

Недостатак адекватних складишних капацитета био је највећи проблем с којим су се до прије двије године суочавали приједорски воћари. Били су приморани да воће продају одмах након брања, када је цијена најнижа. Изградњом хладњаче у Омарској, најквалитетније воће чувају па га изван сезоне продају по вишој цијени.

- Очекујемо да ће у наредном периоду тај удио прве класе ићи све више и више, тако да се надам да ћемо имати удио прве класе 80 одсто, а да буде 20 одсто друге класе - каже воћар Младен Марјановић.

С капацитетом од 400 тона, хладњача испуњава све потребе произвођача, кажу у Пољопривредној задрузи Кооператива, која управља објектом. Своје воће овдје складишти око 50 приједорских воћара. У току је откуп од коопераната.

- Завршавамо откуп шљиве, њу дистрибуишемо по тржним центрима, откуп крушке је при крају, сад ћемо се базирати на откуп јабуке - рекао је Радивој Вујковић, Пољопривредна задруга Кооператива.

Славиша Анђић, дипломирани инжењер заштите биљака, ПЗ "Кооператива", наглашава да је ово године род веома добар.

- Ове године је род веома добар и квалитет рода је добар. Зависи од произвођача. Свако очекује добру цијену, али пошто је велик квалитет рода, то јесте велике количине рода су у питању, тако да и цијена ове године је мало лошија него прошле - поручио је Анђић.

У хладњачи је инсталирана и линија за хладно цијеђење сокова, гдје приједорски воћари од вишка или воћа које не задовољава стандарде за конзумацију, производе изузетно квалитетан сок.

- Имамо свог технолога, господина Ђаковића, који је ту да обилази квалитет сока, говори нам коју количину кад мијешамо крушку и јабуку, јабуку и јагоду. Да би тај сок изгледао баш добро - додао је Анђић.

"Капи с Козаре" су сокови који се производе у Омарској. Захваљујући квалитету постали су све траженији на тржишту.