latinica  ћирилица
29/05/2024 |  11:42 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

За пројекте енергетске ефикасности у региону 280 милиона евра (ВИДЕО)

Европска банка за обнову и развој уложиће у земље западног Балкана у трећој и до сада највишој фази програма енергетске ефикасности 280 милиона евра, речено је на данашњој конференцији "Озелењавање западног Балкана" коју је ова финансијска институција организовала у Сарајеву.
ЕБРД - Фото: илустрација
ЕБРДФото: илустрација

Прва фаза програма енергетске ефикасности износила је 50 милиона евра, а друга 85 милиона евра.

- Путем партнерских финансијских институција, којих имамо 30 у региону, промовишемо инвестиције у изолацију, замјену прозора, топлотне пумпе и тиме покушавамо да смањимо емисију штетних гасова и креирамо здравије окружење за све нас у региону - рекла је директорка регионалних финансијских институција при ЕБРД-у Александра Вукосављевић.

Она је објаснила да се ЕБРД-ов пројекат енергетске ефикасности фокусира на инвестиције домаћинстава, највећим дијелом у куће - замјену прозора и изолације, а нешто мање у топлотне пумпе.

Поручила је да ће за средства из нове фазе програма енергетске ефикасности моћи да аплицирају и мање општине земаља региона, али и предузећа која граде станове за грађанство, ако се одлуче да изводе радове у складу са најновијим зеленим технологијама.

Шеф Канцеларије ЕБРД за БиХ Мануела Несл рекла је да је данашња регионална конференција у Сарајеву прилика за размјену искустава и знања између различитих банака које учествују у пројектима обезбјеђивања енергетске ефикасности за домаћинства и јавни сектор.

- За БиХ можемо рећи да је земља која интензивно користи енергију и да је потребно унапређење у смислу енергетске ефикасности. Управо то покушавамо обезбиједити са нашом кредитном линијом на западном Балкану - рекла је Неслова.

Конференцији је присуствовао и министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, који је изразио захвалност ЕБРД-у на могућности да се разговара о теми енергетске ефикасности.

- ЕБРД је један од најзначајнијих институционалних инвеститора у БиХ са више од 3,2 милијарде евра реализованих пројеката и 1,3 милијарди евра пројеката који су у фази имплементације - рекао је Амиџић.