latinica  ћирилица
28/05/2024 |  13:21 ⇒ 14:29 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Ратне страсти тресу Запад – Путин и војска спремају контрамјере

Запад почиње да тресе ратна острашћност, а Русија треба да предузима мјере и настави специјалну војну операцију, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација)

- Ситуација се погоршава. Поново почиње да доминира острашћени ратни занос западњака. Треба да предузмемо мјере, останемо при своме и наставимо специјалну војну операцију - рекао је Песков за лист "Известија".

Он је истакао да је изјава генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о нападима на руску територију западним оружјем "провокативна".

Песков је констатовао да на Западу нема јединства по питању укидања забране Кијеву да изводи нападе на циљеве унутар руске територије.

- Постоје усијане главе које дају потпуно неодговорне, провокативне изјаве, а ту убрајам и недавну изјаву Столтенберга - рекао је портпарол Кремља.

Како је додао, на Западу има и оних који се питају да ли је потребна даља ескалација ситуације.

Упитан каква може бити одговор Русије на поменуте акције и какве ће то имати посљедице, Песков је нагласио да то знају предсједник земље и војска.

- То зна наш врховни командант и наши војници који предузимају одговарајуће контрамјере и спремају се за њих - поручио је Песков.

Министри одбране земаља ЕУ данас ће разговарати о укидању ограничења за Украјину да изводи нападе на циљеве на територији Русије, на шта је раније позвао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.