latinica  ћирилица
11/05/2024 |  21:49 | Аутор: АТВ

Грајф: Резолуција деструктивна и непотребна

Резолуција ће донијети нове конфликте, мржњу, те мислим да је деструктивна, непотребна, и немам појма ко је покретач тога, ко стоји иза тога, намјере нису добре, него лоше и негативне, веома сам узнемирен због тога, разочаран, рекао је Гидеон Грајф, познати свјетски историчар, стручњак за историју Холокауста и предсједник Независне међународне комсије за Сребреницу.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

Грајф каже да је у Републику Српску дошао да се сјећа и да од свијета тражи да не заборави стотине хиљада невиних жртава које су брутално мучене, понижаване и убијане, у ланцу концентрационих логора Јасеновац.

- Овдје сам да се сјећам, да тражим од свијета да не забораве стотине хиљада невиних жртава које су брутално мучене, понижаване и убијане, у ланцу концентрационих логора Јасеновац, од којих је Доња Градина највеће стратиште. И најважније, предводим борбу против извртања историје које је нажалост на снази и ја се веома снажно борим против тога. Смањивање броја жртава, извртање историје, је попут другог убиства тих жртава. То никада не бисмо требали дозволити. Ја ћу се лично, свим силама борити против тога, колико год могу - рекао је Грајф за АТВ, те додао да ће сутра бити један од говорника у Доњој Градини.

Срби, истиче Грајф, би требали више и гласније да се залажу за признање ужасних злочина почињених над њима.

Грајф се осврнуо и на то шта је крајњи циљ резолуције о Сребреници.

- Циљ и котивација овога су негативни. То је деструктивно и не води ничему добром. У нашем Извјештају, ако се не варам, на страници 1.029, а на средини Извјештаја, ми се позивамо помирење, слагање и мир међу народима. Ми не требамо рат, желимо да живимо мирно. Резолуција ће донијети нове конфликте, мржњу, те мислим да је деструктивна, непотребна, и немам појма ко је покретач тога, ко стоји иза тога, намјере нису добре, него лоше и негативне. Веома сам узнемирен због тога, разочаран - нагласио је Грајф.

О теми као што је геноцид, истиче он, не може се расправљати у Генералној скупштини УН-а, јер је то, подвлачи, питање за историчаре.

- Не, не може. То је политичко тијело, политичка организација. Историјски аспекти би се требали препустити историчарима. Сви би требало да се баве оним, у чему су стручни. Уједињене нације, владе, то су политичке организације. Али ово није политичко питање, него историјско и морално питање. Сви знамо, Уједињене нације су далеко од морала, а то кажем као грађанин Израела - нагласио је Грајф.

Каже да земље које су тзв. спонзори свега, не би требало да се мијешају у такве ствари, поготово не Њемачка.