latinica  ћирилица
11/05/2024 |  21:29 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Меморијална академија поводом Дана сјећања (ФОТО)

У Козарској Дубици, вечерас је, поводом Дана сјећања на невино страдале жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац, одржана меморијална академијa.
Меморијална академија - Фото: РТРС
Меморијална академијаФото: РТРС

Основа за сценарио меморијалне академије је књига "Туга која траје цијели живот", ауторке Добриле Кукољ, која је предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског ратa.

Присјећање је опомена за велика звјерства која су учињена на овим просторима.

Наша морална дужности је да његујемо културу сјећања и да млађе генерације учимо о важности исте, поруке су које су се чуле током академије.

Академији су присуствовали и министри из влада Србије и Српске.

Фото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је новинарима да је његовање културе сјећања завјет који је услов да се никада не заборави зло почињено у концентрационим логорима.

"Министарство просвјете и културе кроз рад својих установа културе и образовања даје огроман допринос развијању културе сјећања код ученика који морају познавати историју да би се одредили према ономе што се дешава данас и градили будућност", рекла је Стојичићева и додала да мир и слобода немају алтернативу.

Министар културе Србије Никола Селаковић рекао је да је његовање културе сјећања једна од најважнијих ствари коју су Република Српска и Србија учиниле у претходној деценији.

- Важно је да не допустимо да се забораве зла и ужаси који су нас задесили као народ у нашој историји. Важан је и допринос највишег државног врха, а то је била идеја предсједника Србије и Српске Александра Вучића и Милорада Додика - рекао је Селаковић.

Он је нагласио да Српска и Србија у томе истрајавају и да би било веома тешко да такву традицију нешто прекине, те подсјетио на опредјељеност двије владе да се подигну меморијални центри у Доњој Градини и Београду.

- Највећи спас је у нашем јединству и чињеници да се не миримо са оним што нам је у прошлости учињено и да о томе не желимо да ћутимо и никога не вријеђамо, али очекујемо поштовање према жртвама - истакао је Селаковић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да Српска и Србија данас више него икад треба да покажу заједништво и чињеницу да су један народ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић рекао је да је у Јасеновцу и Доњој Градини почињен огроман злочин над српским народом, а да је поготово важно сјећање у временима када постоје тенденције које воде ка "својеврсној инфлацији појма злочина геноцида".

- Веома је важно да управо овакве датуме и страшне злочине над нашим народом обиљежавамо заједно и у сарадњи кроз институције Србије и Српске - поручио је Старовић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је меморијална академија значајна за Козарску Дубицу која је у Другом свјетском рату била у саставу Независне државе Хрватске и на чијој територији је било највеће јасеновачко стратиште, Доња Градина.

- Радило се о геноцидном програму који је усвојила тадашња НДХ-а биолошког уништавања српског народа. Козарска Дубица је током Другог свјетског рата изгубила 53 одсто становништва, односно 16.155 наших страдалих грађана уписано је именом и презименом, који су убијени као припадници антифашистичке војске и као цивили - рекао је Рељић.

Директорка Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић рекла је да је основа за сценарио меморијалне академије књига "Туга која траје цијели живот" аутора Добриле Кукољ, која је предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата.

- Академија је емотивни приказ страхота које је преживјела Кукољева, која је преживјели јасеновачки логораш. Вечерас ћемо послати поруку да смо предани култури сјећања и да интензивно радимо на прикупљању, истраживању и презентацији свих докумената и доказа, те да не желимо да дозволимо да се наше жртве забораве - рекла је Тулековићева.

Израелски историчар Гидеон ГрајФ, који се специјализовао за историју Холокауста и страдања у логорима, указао је да је морална обавеза одавати почаст стотинама хиљада невиних жртава, који су мучени и убијени.

- То је разлог зашто сам дошао из Израела да будем овдје и одам почаст жртвама усташко-хрватске бруталности и убилачких секција против невиних Срба, Јевреја и Рома - поручио је Грајф.

Предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ рекла је
задатак преживјелих логораша, којих више нема пуно, да младим људима, ученицима и студентима пренесу сјећања.

У програму Меморијалне академије наступили су чланови Српског пјевачког друштва "Вишњић" из Козарске Дубице и глумица Маја Колунџија Зорое, која је урадила и драматизацију текста. Присутни су минутом ћутања одали почаст јасеновачким страдалницима.

Меморијалној академији присутвовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, Драган Брдар и Бобана Ћибић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, владика славонски Јован, свештенство, бројни знаничници, гости и грађани.