latinica  ћирилица
11/05/2024 |  21:03 | Аутор: СРНА

Пуповац: Удаљавање мањина из Владе препрека за остваривање њихових права

Самостална демократска српска странка биће изван владајуће коалиције у Хрватској, а удаљавање представника мањине из Владе представља велику препреку за остваривање њихових права, изјавио је предсједник странке Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Што се тиче владајуће већине, ми ћемо бити у свом специфичном положају у Сабору - рекао је Пуповац за Хрватски радио.

Пуповац је навео да СДСС није дао потпис за стварање хрватске Владе, иако су мањине декларисале подршку Андреју Пленковићу.

Пуповац је оцијенио да Пленковићу као мандатару није било лако да донесе одлуку о коалицији са Домовинским покретом /ДП/, који је екстреман по низу елемената, који позива на кршење основних уставних вриједности Хрватске, као што је национална равноправност.

Подсјетио је да је ДП водио насилну кампању против ћириличног писма, једног писма цивилизацијске, славенске, свјетске писмености.

- Нису ли они били ти који су подстицали и подржавали малољетничко насиље у Вуковару, усмјерено према припадницима српске заједнице, а онда се проширило и на све друге младе људе у Вуковару - упитао је Пуповац.

Пуповац је напоменуо да је ДП, између осталог, настојао да протјера СДСС и њега с политичке сцене.

Он је истакао да у Хрватској има оних који желе да нема Срба у тој земљи и да су такви људи опаки непријатељи државе.

Према његовим ријечима, цијела политичка сцена Хрватске отишла је у десно захваљујући, како каже, потпуно неразумној кампањи коју је повео предсједник Републике.

Предсједник Републике Зоран Милановић јуче је Пленковићу дао мандат за састављање Владе.