latinica  ћирилица
11/05/2024 |  19:35 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Медицинске сестре и техничари - неуморне руке здравства (ВИДЕО)

Медицинске сестре и техничари стуб су сваког здравственог система, поручено је са дводневне конференције, која се поводом Међународног дана медицинских сестара и техничара одржава у Неуму.
Међународни дан медицинских сестара и техничара, конференција - Фото: РТРС
Међународни дан медицинских сестара и техничара, конференцијаФото: РТРС

Конфренцији је присуствовало више од 200 медицинских сестара и техничара из цијеле БиХ.

Ранко Палачковић, запослен на УКЦ Републике Српске, скоро 40 година поносно носи бијелу униформу. Каже да су му љубав према послу и хуманост главни покретачи.

- Ја искрено волим овај посао и када би се поново родио и бирао позив поново би изабрао позив медицинског техничара. То је нешто што ме испуњава и желим да помажем људима - рекао је Ранко Плачковић, главни техничар Ургентног центра УКЦ.

Исти мотиви покрећу и 25-годишњег Леона Петиља, који је већ шест година дио тима Ургентног центра УКЦ. Истакао је да воли свој посао и да га испуњава задовољством. 

На УКЦ Српске је запослено око 1.700 медицинских сестара и техничара. Главни им је циљ, како истичу, да пруже што боље услуге пацијентима.

- Мој посао је да кординишем рад 34 главне медицинске сестре. Заједно договарамо активности, проводимо здравствену његу за наше пацијенте и трудимо се да буде што боља и квалитетнија - рекла Слађана Врањеш, помоћник генералног директора за здравствену његу у УКЦ Српске.

Невесињска болница синоним је за љубазност и професионалност. Најљепше вијести долазе из породилишта у коме је из године у годину све више порода.

- Посао бабице је један од најљепших, јер ми присуствујемо рађању новог живота. Али, наш посао је и веома одговоран јер током порођаја у нашим рукама су животи мајке и бебе - рекла је Жана Томовић, главна медицинска сестра одјељња гинекологије и акушерства у Болници Невесиње.

Ресорни министар Ален Шеранић каже да ће Министарство здравља и социјалне заштите наставити да пружа подршку активностима медицинских сестра и техничара како би се њихова професија оснажила.

- Оно што смо препознали је да поред формалних вјештина има потребе и за неформалним, а прије свега, мислим на начин комуникације који је важан сегмент у здравственој струци - рекао је министар Ален Шеранић.

Посљедњих година граде се нове болнице, које се опремају најсавременијом опремом. Циљ је да у наредном периоду буде побољшан стандард здравствених радника, да се обезбиједи кадар и смањи одлив младих у здравсту, поручено је са конференције.