latinica  ћирилица
11/05/2024 |  18:36 ⇒ 12/05/2024 | 10:15 | Аутор: РТРС

Бурно уочи финала Пјесме Евровизије

Дисквалификација представника Холандије Јоста Клајна неколико сати прије почетка финала Пјесме Евровизије додатно је узбуркала већ компликовану ситуацију у Малмеу.
Евровизија (фото: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT) -
Евровизија (фото: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT)

У финалу ће наступити 25 земаља, али редни бројеви такмичара остају непромијењени.

Проблеми и на поподневној генералној проби - Ирска се уопште није појавила, а представници Грчке и Швајцарске нису присуствовали проби параде застава.

Холандски јавни сервис АВРОТРОС објавио је шире саопштење поводом дисквалификације његовог представника на Пјесми Евровизије Јоста Клајна.

- Инцидент се догодио након наступа у четвртак. Упркос јасним и ранијим договорима, Јост је сниман одмах након силаска са сцене и морао је да се упути у грин рум. У том тренутку, Јост је више пута поновио како не жели да буде сниман. То није било уважено, што је довело до Јостове пријетеће гестикулације према камери. Јост није додирнуо сниматељку. Инцидент је пријављен, након чега је услиједила истрага ЕБУ-а и полиције - наводи се у саопштењу.

Додају како су се и јуче и данас консултовали са ЕБУ-ом и понудили више рјешења.

- Упркос томе, ЕБУ је ипак одлучио да дисквалификује Јоста Клајна. АВРОТРОС оцјењује да је казну оштром и несразмјерном. Залажемо се да добре манире, и немојте мислити да око тога постоји неспоразум, али, с наше тачке гледишта, наредба о искључивању није сразмерна инциденту који се догодио - истичу из АВРОТРОС-а.

- Веома смо разочарани и узнемирени због милиона обожавалаца који су били узбуђени због вечерашњег програма. Оно што је Јост донио Холандији и Европи није требало да се заврши овако - закључује се у саопштењу холандског јавног сервиса.

Нови протест против учешћа Израела у центру Малмеа

Десетине пропалестинских демонстраната окупило се у центру Малмеа како би протестовали против учешћа Израела на Пјесми Евровизије уочи финала.

Демонстранти који су махали палестинским заставама и узвикивали "Бојкотујте Израел", окупили су се на Сторторгету у Малмеу, који се налази на око седам километара од Малме арене у којој се одржава финале Пјесме Евровизије.

Током цијеле недјеље је појачано присуство полиције у граду на југу Шведске.

Према пропозицијама такмичења, у финале су се аутоматски пласирали чланови тзв. Велике петорке - Њемачка, Шпанија, Италија, Велика Британија и Француска, а са њима и прошлогодишњи побједник Шведска.

Осим њих, у финалу ћемо гледати и слушати представнике Украјине, Луксембурга, Израела, Литваније, Естоније, Ирске, Летоније, Грчке, Норвешке, Србије, Финске, Португала, Јерменије, Кипра, Швајцарске, Словеније, Хрватске, Грузије и Аустрије.

Од прошле године у полуфиналним вечерима гласа искључиво публика, а гледаоци из држава које се не такмиче моћи ће такође да гласају и то путем евровизијске апликације.