latinica  ћирилица
11/05/2024 |  18:17 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници узбуркала односе у Црној Гори (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници била је једна од тема и трибине под називом "Срби и регионална стабилност" која је одржана у Подгорици у организацији Српског националног савјета Црне Горе.
Подгорица (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Подгорица (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Поручено је да је ова резолуција један од посљедњих опасних покушаја да се Срби као народ разбију и жигошу као фактор нестабилности. Најава црногорске Владе да ће подржати њено усвајање у Генералној скупштини УН пореметила је и односе у владајућој коалицији, коју чине и српске партије.

Најава црногорског премијера Милојка Спајића да ће Влада Црне Горе подржати резолуцију о Сребреници изазвала је нову политичку нестабилност у Црној Гори. Најављено усвајање и резолуције о Јасеновцу у црногорском парламенту је само бацање дима, јер се злочин у Сребреници и геноцид у Јасеновцу не могу упоређивати, поручио је Милан Кнежевић, посланик у Скупштини Црне Горе.

- Спајићу је јасно да ће доћи до преиспшитивања његове вечине, и да ће доћи у питање опстанак његове Владе, јер су захваљујучи српским гласовима и он и Јаков Милатовић постали оно што јесу - рекао је Кнежевић.

Све кључне одлуке у посљедњих 20 година, укључујући признање самопроглашеног Косова и улазак у НАТО, па и ову о подршци Резолуцији о Сребреници, црногорске владе су донијеле мимо воље српског народа, сматра предсједник Српског националног вијећа Црне Горе Момчило Вуксановиоћ .

- То је наставак политике бившег режима са циљем асимилације српског народа - навео је Вуксановић.

Отвореним писмом црногорском премијеру обратио се и предсједник странке Уједињена Црна Гора Горан Даниловић, поручивши да би Спајићу најавом да ће Влада Црне Горе подржати резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама позавидио и Мило Ђукановић. Спајића је позвао да се не труди у вези са резолуцијом о геноциду у Јасеновцу, истичући да са Јасеновцем нема политичке трговине.

Да је резолуција о Сребреници усмјерена против српског народа, поручио је и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ђосић на трибини која је одржана у Подгорици.

- И те како је усмјерена против српског народа, и тако ће бити кориштена као оруђе против Републике Српске у свим будућим политичким обрачунима - појаснио је Ћосић.

Политички аналитичар Џевад Галијашевић сматра да Њемачка и Велика Британија воде злоћудну политику према српском народу, додајући да од њиховог и утицаја других великих западних сила зависи стабилност Балкана.

- Република Српска промовише суштински мир, и руководство Републике Српске стално чини напоре да покаже Бошњацима да не смију играти овуакву игру - навео је Галијашевић.

Српски народ као највећи народ на Балкану дефинитивно је кључни фактор стабилности региона, поручено са трибине из Подгорице. Гдје год да живе припадници српског народа , вежу га нераскидиве везе, колико год да се труде да га потисну, разбију и жигошу.