latinica  ћирилица
11/05/2024 |  17:37 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Фестивал воћних ракија и здраве хране "Здравица"

У Приједору је отворен први Фестивал воћних ракија и здраве хране - "Здравица".
Фестивал ракије - Фото: РТРС
Фестивал ракијеФото: РТРС

Своје производе представило је двадесетак излагача из приједорске регије, Бањалуке, Српца, Лакташа, Дрвара, Дринића и гости из Крагујевца. Уз богат културно-забавни програм, посјетиоци су могли да дегустирају ракије свих воћних врста и уживају у богатој гастро-понуди.

Од "првог до посљедњег плача" уз ракију се стварала традиција која живи и данас. Тајна добре ракије лежи у познавању технологије прављења, али и квалитету воћа.

Важно је пратити струку али и, како кажу излагачи, размијенити искуства на фестивалима ове врсте.

Фестивал воћних ракија и здраве хране организује се у сарадњи Пољопривредне групације "Уна-Сана" и Турстичке организације, уз подршку града Приједора и Пољопривредне задруге "Кооператива".

Циљ ове манифестације, која има значајан туристички потенцијал, је подстаћи мале произвођаче да наставе с производњом и истовремено сачувају аутентичност и квалитет овог традиционалог пића, поручено је из Градске управе.

У склопу фестивала, годишњицу постојања обиљежила је "Поткозарска кућа", јединствено мјесто у граду на Сани, гдје посјетиоци могу пронаћи више од 300 артикала домаће производње.