latinica  ћирилица
11/05/2024 |  17:13 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Од илиџанских бораца учити како се брани и чува Република Српска (ВИДЕО)

У прољеће 1992. године Илиџа, већински насељена српским становништвом, нашла се прва на удару муслиманских формација из Сарајева.
Илиџа, парастос погинулим борцима - Фото: РТРС
Илиџа, парастос погинулим борцимаФото: РТРС

Изненадни напад 22. априла, а потом и синхронизовани из више праваца 14. маја однијели су људске жртве, али је Српска Илиџа одбрањена. Борачка организација "Илиџански борац" не заборавља ове датуме.

У Храму Светог Саве у Блажују служен је парастос погинулим борцима, након чега је у Источном Сарајеву одржана свечана академија.

Илиџанско село Врутци нападнуто је 14. маја у зору.

Малобројни мјештани, каже Михајло Крајишник, нису имали избора. Бранили су и одбранили своје породице.

- Живио сам живио у седмочланој породици, то ми је била инспирација. Прво мој живот, па живот породице, па живот народа с којим живим - прича Крајишник.

 

Припадник Јуришног батаљона Мирослав Лучић рекао је да је прољеће 1992. године било тешко за Србе Илиџе и Српског Сарајева јер је у то вријеме било неопходно стати у одбрану српских насеља и породица.

- То што смо урадили тог прољећа 1992. године је за дивљење јер смо заузели позиције које се нису мијењале током читавог рата, што значи да нисмо имали никакве агресивне намјере да заузимамо муслиманска насеља, него смо стали гдје је српска међа и зауставили непријатеља - рекао је Лучић.

Свакодневна дејства, гранате, снајперско дјеловање и 35 офанзива. Погинула су 1.064 борца, 560 били припадници Илиџанске бригаде. Гинуло се свакодневно, јер је Српска Илиџа била у непријатељском окружењу.

 

- Нама је погинуо и начелник штаба Обрад Попадић, командант бригаде Зоран Боровина, командир јуришног батаљона Слободан Бауба Јањић. Ми смо јединствена бригада гдје нам је сав командни кадар погинуо и оставио живот - навео је Горан Шеховац, предсједник Скупштине "Илиџански борац".

Уз борбу за очување Српске, бољи статус борачких категорија је обавеза.

- Да на такав начин није било организоване ВРС у првим данима, ми данас овдје не би стајали - поручио је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

- Илиџански борац води рачуна и обиљежава све значајније, обавеза је да водимо рачуна о борачким категоријама - додао је Бошко Томић,  изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

На свечаној академији поводом Дана одбране Илиџе уручене су повеље организацијама и појединцима који су дали допринос у одбрани Илиџе и поратном раду борачке организације.