latinica  ћирилица
11/05/2024 |  13:39 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Лозо: Српска је настала управо из покушаја да нам се не понови Јасеновац (ВИДЕО)

Република Српска настала je управо из покушаја да нам се не понови Јасеновац и та симболичка 1941. година, рекао је историчар Предраг Лозо у нашем Јутарњем програму.
Предраг Лозо - Фото: РТРС
Предраг ЛозоФото: РТРС

Истакао је да смо зато, као друштво, дужни стално да понављамо које поуке можемо извући из тог нашег библијског страдања.

- Сљедећа карактеристика јесте која је нарочито експлодирала послије те козарачке епопеје, мучеништва, страдања и борбе народа Козаре и Поткозарја, његово одвођење у Јасеновац у љето 1942. године, јесте злочин над дјецом - каже Лозо.

Истакао је да су злочини над дјецом тада "експлодирали" и они су већ чињени у самом комплексу логора Јасеновац, нарочито у Старој Градишци.

- Тамо имамо доказе да су дјеца убијана отровним гасом, трпана у неке мале просторије гдје су на њима вршени гасни експерименти, односно додало се како тај смртни гас дјелује. А онда долази оно што је веома болно, што често заборављамо, а то је раздвајање породица. Дјеца су отргнута од мајки које су одвозили на израбљивање и рад у Њемачку, а дјеца су одвођена у специфичне логоре који ће остати записани у историји човјечанства као први, а надамо се и посљедни логори само за српску дјецу - навео је Лозо.