latinica  ћирилица
11/05/2024 |  09:04 ⇒ 09:12 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Израел можда прекршио међународно право

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена саопштила је да је Израел, приликом употребе америчког оружја током војних операција у Појасу Газе, можда прекршио међународно хуманитарно право.
Бијела кућа (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Бијела кућа (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Администрација је, међутим, навела да због "хаоса рата" у Појасу Газе није могла да провјери специфичне примјере ситуација када је употребом америчког оружја евентуално прекршено међународно право, тако да није могла да изнесе дефинитивну процјену тог питања, преноси Глас Америке.

Процјене су изнијете у извјештају Стејт департмента Конгресу који је обавезан на основу новог Меморандума о националној безбједности који је Бајден објавио почетком фебруара.

Меморандумом се од земаља које добијају америчку војну помоћ тражи да пруже "кредибилна и поуздана" увјеравања да поштују међународно хуманитарно право. Постојање индиција да је Израел можда прекршио међународно право током рата у Појасу Газе, што је поменуто у сажетку извјештаја који је у петак достављен Конгресу, представља до сада најснажнију осуду званичника Бајденове администрације упућену Тел Авиву, указује Глас Америке.

Истиче се да би то што САД нису успјеле да непосредно доведу у везу специфично америчко оружје са појединачним израелским ваздушним нападима у Појасу Газе могло да америчкој администрацији пружи простор за маневар током доношења одлуке о томе да ли ће ограничити испоруке офанзивног оружја Израелу.