latinica  ћирилица
11/05/2024 |  08:23 ⇒ 10:55 | Аутор: Независне

Цијене станова у Српској значајно порасле у односу на прошлу годину

Просјечна цијена по метру квадратном завршеног и продатог стана у првом кварталу ове године у Републици Српској износила је 2.851 КМ и већа је за 24,1 одсто у односу на први квартал прошле године, показују подаци Завода за статистику Републике Српске.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Како наводе из Завода, просјечна цијена метра квадратног завршеног и продатог стана у Републици Српској у првом кварталу је већа за 9,9 одсто у односу на просјечну прошлогодишњу цијену.

У највећем граду Српске Бањалуци просјечна цијена метра квадратног завршеног и продатог стана у првом кварталу ове године износила је 3.492 КМ.

- У првом кварталу ове године продато је 487 завршених станова, од тога 188 у Бањалуци - наводи се у подацима Републичког завода за статистику.

Тако су и произвођачке цијене у станоградњи у Републици Српској у првом тромјесечју ове године у поређењу са задњим тромјесечјем прошле године веће за два одсто.

- Посматрано према врсти грађевинских радова, у истом периоду, цијене електроинсталационих радова више су за 1,1 одсто, цијене машинско-инсталационих радова више су за 1,4 одсто, цијене водоинсталатерских и канализационих радова више су за 1,6 одсто и цијене архитектонских и конструкционих радова више су за 2,2 одсто - подаци су Завода.

Драган Милановић, директор Агенције за некретнине "Ремаx" из Бањалуке, истиче да је просјечна цијена по квадрату повећана у односу на претходну годину.

- Повећан је број готових продатих станова у Бањалуци упоређујући квартале ове и претходне године. Права слика ће се стећи када буде цијела година завршена. Овдје су продати готови станови. Морамо напоменути да се 90 одсто станова прода у фази градње, а онда се књиже када буде завршена употребна дозвола и усељење и када се заврши објекат. Ови станови су раније продати. Потражња је добра, а тржиште некретнина је стабилно и очекујемо да ће такво стање остати и то на основу броја објеката који се граде и издатих грађевинских дозвола, али и понуде и потражње - нагласио је Милановић.

Према његовим ријечима, поскупјела је произвођачка цијена станова.

- Грађевински материјал осцилира, али је поскупјела радна снага јер је мањак радника у грађевинском тржишту. Такође, могуће је да је дошло до поскупљења земљишта, односно локације на којој ће се градити објекти, тако да су поскупјели трошкови градње. Морам нагласити да поскупљење од 24 одсто није реално. То не значи да је поскупио квадрат за 24 одсто, већ је то структура продатих станова. Ако имамо станове у центру града и ако је цијена по квадрату, рецимо, 5.000 КМ, а у Лазареву 3.000 КМ и прода се 10 станова, и то пет у центру, а пет у Лазареву, онда је просјечна цијена 4.000 КМ. Али ако је продато осам у центру, а два у Лазареву, онда је просјечна цијена 4.500 КМ. Исто тако, ако се прода осам у Лазареву, а два у центру, онда је просјечна цијена 3.400 КМ - објаснио је Милановић за Независне новине.

Економиста Бојан Лучић каже да је ово невјероватан податак, али ипак истинит.

- Објективно, када се погледа, цијене су изузетно високе и за стан од 50 метара квадратних потребно је издвојити више од 200.000 КМ, што су износи који су за већину становништва неприступачни. Из године у годину цијена расте и питање је шта је опредјељујући фактор за такав раст цијена. Чињеница је да је све одређено односом понуде и тражње. Да не постоји потражња за становима по тренутним цијенама, дошло би до корекције на тржишту, али тражња је и даље веома велика и скоро све што се направи и прода се. Посебно добро се продају најбоље и најскупље локације - рекао је Лучић за Независне новине.

Додаје да је грађевинарство један од покретача економије и економског раста, па је добро да је тренутно на високом нивоу.

- Слабија тражња у грађевинарству ће се свакако прелити и на цијене станова, само је питање у ком односу и колико ће то довести до корекције цијена, посебно имајући у виду цијене станова на престижним локацијама - закључио је Лучић.