latinica  ћирилица
01/05/2024 |  11:49 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Поводом Првог маја - у Бањалуци окупљање 15 гранских синдиката (ВИДЕО)

Поводом 1.маја Међународног празника рада у Бањалуци протестно окупљање представника 15 гранских синдиката. Траже да радник буде на првом мјесту и Влади упућују приједлог за утврђивање новог система плата чијим би усвајањем, како наводе, био начињен први корак у вредновању рада.
Окупљање 15 гранских синдиката у парку "Младен Стојановић" - Фото: РТРС
Окупљање 15 гранских синдиката у парку "Младен Стојановић"Фото: РТРС

Кажу да су радничка права угрожена и да млади и њихове породице одлазе што треба бити сигнал Влади и дугим институцијама да морају предузети мјере да људи остану да раде и живе у Српској.

Данило Васиљевић магистар је разредне наставе и 16 година ради у Основној школи у Модричи. Воли свој посао али каже и да је потребна већа социјална правда. На протесту му се придружила и Љубинка Милојчић из Котор Вароша.Каже да је неопходно да се плате повећају јер су цијене све веће и примања их више не могу пратити.

- Да се угледамо на цивилизоване и нормалане земље, да сваки човјек може да живи од свог рада и да не тражимо да идемо у иностранство - рекао је Васиљевић.

Радница Љубинка Молојчић истиче да је потребно да се повећају плате.

- Ми радимо и зарађујемо, али нисмо плаћени колико вриједимо. Желимо да од плате можемо да живимо - додала је она.

Мира Миленковић Ђинић запослена је у Агенцији за банкарство и предсједник је Синдиката. Пренијела је поруку својих чланова послодавцима да радник није њихова лична својина .

- Да буду плаћени за свој рад и тај човјечан однос према раднику, а не систем робовласништва - навела је Мира Миленковић Ђинић предсједник Синдиката Агенције за банкарство Републике Српске.

Синдикални лидери инсистирају на новом систему обрачуна плата како би била избјегнута сива зона.Тиме би кажу било онемогућено да радници раде за најнижу плату а њихови послодавци остварују екстра профит.Влади упућују документу на којем је рађено двије године вршећи истраживања тржишта рада и услова за рад запослених.

- Оно што је највриједније у том документу је утврђивање почетник плата за сваку стручну спрему и радно мјесто односно сложеност послова које радник обавља - рекла је Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикат образовања, науке и културе успио се изборити да од јануара 14.000 људи са високом стручном спремом добије повећање плате од 100 марака али траже да се поједини коефицијенти коригују и за запослене са вишом школом.

- Нисмо успјели неке ствари да испреговарамо јер исти посао раде људи са вишом школом али су много мање плаћени - поручио је Драган Гњатић предсједник Синдиката образовања, науке и културе.

Први мај слави се у преко 150 земаља свијета, што га чини једним од најраспрострањенијих празника на планети.У многим земљама данас су протести радника.У Грчкој и Француској изашли су на улице и траже веће плате.У Турској је дошло до сукоба са полицијом.

Празник рада обиљежава у спомен на масовне радничке протесте одржане у Чикагу 1. маја 1886. године.