latinica  ћирилица
28/02/2024 |  22:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Шумски пожари у Тексасу спржили више од 200.000 хектара земље

Шумски пожар сјевероисточно од града Амариљо у Тексасу букти већ неколико дана и за то вријеме спржено је више од 200.000 хектара, саопштила је данас Шумска служба те савезне државе, а према подацима које је обезбиједила агенција, пожар се шири источно према Оклахоми.
Пожар у Тексасу (ФОТО: EPA-EFE/FLOWER MOUND TEXAS FIRE DEPARTMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Пожар у Тексасу (ФОТО: EPA-EFE/FLOWER MOUND TEXAS FIRE DEPARTMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Како наводе, нема повређених или мртвих, али има оштећених или уништених грађевина. Пожари су захватили област сјеверно од државне фабрике Пантекс што је главна национална институција за монтажу, демонтражу и модификацију нуклеарног оружја, а налази се у близини Амариља.

Неколико мањих шумских пожара у различитим фазама сузбијања захватило је друге дијелове најсјевернијег округа у Тексасу, Пенхендлеа, а подстакнути су јаким ветровима и високим температурама.

Подручје спаљено главним пожаром величине је града Нјујорк, преноси Ројтерс.

Гувернер Тексаса Грег Абот у уторак је прогласио алармантно стање за 60 округа и задужио је Тексашку дивизију Управе за ванредне ситуације да активира више од 95 ватрогасаца, као и особље за затварање путева, контролу саобраћаја, пружање медицинске помоћи и пружање помоћи животињама.

Више од 13.000 кућа и предузећа остало је без струје, а више од 4.000 њих з регион Пенхендл, према подацима групе ПоwерОутаге.

Деведесет одсто највећих пожара забиљежених у Тексасу догодило се између јануара и маја, укључујући највецћи забиљежени шумски пожар у држави у марту 2006. године.