latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:10 ⇒ 28/02/2024 | 07:05 | Аутор: РТРС

Снага и симбол државности - 32 године од доношења Устава Републике Српске (ВИДЕО)

Република Српска ће сутра обиљежити 32 године од проглашења првог Устава. 28. фебруара 1992. године. Тада су политички представници српског народа у Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини, поставили темеље државности Републике Српске.
Устав Републике Српске - Фото: РТРС
Устав Републике СрпскеФото: РТРС

Мијењан је и допуњаван, дијелом аутономно у Народној скупштини, а дијелом присилно – наметањем високих представника.

Био је и остаје темељ на којем почива Република Српска, са свим уставотворним елементима.

Као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да, мимо воље српског народа прогласе независност БиХ од Југославије, легални и легитимни представници српског народа изабрани првим вишестраначким изборима покренули су одлучујући државотворни процес.

Проглашeњем Републике српског народа у БиХ 9. јануара и усвајањем првог Устава 28. фебруара, прије ратних сукоба ударени су темељи државности Републике Српске и гарант опстанка српског народа на овим просторима.

- У том моменту доношење тог Устава била је наша задња линија одбране против противправног, политички непромишљеног, заправо хазардерског провођења тзв. референдума о независности БиХ. Тај Устав је био симбол прије свега српског идентитета, српског отпора и солидарности - навео је Радомир Лукић, професор права и коаутор Устава Републике Српске.

Први Устав Српске био је у складу са модерним европским уставима тог доба. Устав који је у кључним одредбама обликовао Републику Српску као слободну, демократску европску државу, утемељену на највишим постулатима и стандардима у погледу људских слобода и равноправности. Једно од основих начела било је начело националне равноправности.

- Без тако конципираног Устава који су постављени још прије рата темељи наше државности, ми бисмо у историји били третирани као српско побуњеничко племе или некаква шумска герила на простору некадашње БиХ - истакао је Драган Калинић, бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Устав Српске Републике БиХ тада, је гарантовао свима потпуну безбједност, слободу, равноправност када је у питању вјероисповјест, политичко организовање, успостављање парламентарне демократије - додао је Милован Бјелица, један од оснивача СДС-а.

Документ од историјског значаја за Србе, у који је преточена јасна визија политичких представника о позиционирању српског народа унутар БиХ усвојен је у сарајевском хотелу "Холидеј ин".

Градоначелник данашњег Источног Сарајева, Љубиша Ћосић каже да је 28. фебруара '92. године створен темељ правне моћи Српске.

- Јасно су знали да од Устава модерног, демократског који прописује начине организовања једне републике, да ће зависити будућност функционисања те републике. То се данас показује на терену. Он је основ правног система Републике Српске и сви закони и данашњи и они који су у претходном периоду донијети у Републици Српској су изведени из таквог Устава - навео је Ћосић.

Као што је деведесетих година бранио уставни поредак Социјалистичке Републике БиХ и Југославије, тако српски народ и данас брани уставну позицију Републике Српске и дејтонску БиХ.

- Тамо гдје Срба нема у Уставу нема ни Срба. Има Устава али нема Срба. И очит примјер за то је Република Хрватска. Уређење које не познаје федерализам и једну посебну консоцијалну демократију ће продуковати сталне сукобе или ће БиХ постати један велики затвор из кога ће бјежати они који нису задовољни тиме. То се без велике силе и крви не може урадити - поручио је Лукић.

За ове 32 године Република Српска била је на вјетрометини колективног Запада, изложена политичким ударима појединих странаца и политичког Сарајева.

- 32 године послије, Устав Републике Српске остаје темељ наше државности и главно оружје, главна брана у одбрани наше слободе и равноправности на овим и даље турбулентним просторима - нагласио је Калинић.

Високи представници и Уставни суд БиХ, у неколико наврата, нелегално и нелегитимно мијењали су Устав Републике Српске.

И данас би мијењали и Устав и Дејтон, али је Српска црвену линију одавно повукла!.