latinica  ћирилица
26/02/2024 |  10:23 ⇒ 10:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: У Хрватској се систематски гради однос мржње према Србији и Србима

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас, поводом изјава шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана, да нико нема право да Србији дијели лекцију како ће да води спољну политику, као и да се у Хрватској "систематски гради однос мржње према Србији и српском народу".
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Једноставно, то је нешто на чему имамо проблем са Хрватском, а то је да се тамо систематски гради један однос мржње према Србији и српском народу - рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је истакао да нико нема право да Србији дијели лекције како ће да води спољну политику јер је, према његовим ријечима, спољна политика увијек била дио унутрашње политике, односно државне политике.

Коментаришући изјаву Грлић Радмана, министар спољних послова Србије рекао је да не можете да увриједите предсједника једне државе, а да не увредите државу будући да је предсједник репрезент државе и свако мора да води рачуна о начину на који му се обраћа.

Министарство спољних послова Србије упутило је протестну ноту амбасади Хрватске у Београду поводом увредљивих коментара Грлић Радмана, а Дачић каже да је протестна нота у дипломатском и међународном саобраћају вид комуникације између највиших представника двије државе.

Дачић је оцијенио да није случајно да се Србија и њен предсједник Александар Вучић налазе као тема у хрватској политичкој јавности и у медијима.

- Ми имамо ситуацију да они и сада, послије (протестне) ноте, настављају са том причом да некако савјетују Србију да се ми помјеримо на праву страну историје, као да су они ти који су увијек знали да процијене ко је то права страна - истакао је Дачић.

Навео је и да је дипломатија један изванредни ресурс за обавјештајне структуре јер се, према његовим ријечима, међу дипломатама налазе шпијуни, обавјештајци, агенти.

На питање зашто је интересовање Хрватске било велико за овај изборни процес у Србији, Дачић је рекао да се они интересују за све што може да изазове одређену врсту политичке нестабилности у Србији.

- Вучић је више пута имао иницијативу и ја сам више пута учествовао на састанцима и са Колиндом Грабар Китаровић и са Пленковићем гдје смо разговарали о нормализацији наших односа, али никад нисам био увјерен да ће се то стварно десити - закључио је Дачић.