latinica  ћирилица
23/02/2024 |  19:06 ⇒ 24/02/2024 | 07:22 | Аутор: РТРС

Или ће се поштовати интереси свих и договор домаћих политичара или нема европског пута (ВИДЕО)

Русија брани Дејтонски споразум од Америке и противи се уплитању странаца и наметању одлука, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик по повратку из Русије.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Додик подсјећа да, за разлику од Путина, колективни Запад, посебно амерички амбасадор Мајкл Марфи и Кристијан Шмит, проводе интервенционизам у БиХ. Под изговором европског пута, покушавају да на различите начине развласте Републику Српску и одузму њену имовину.

Нема никаквог "дана Д" за пут ка Европској унији. Или ће се поштовати интереси свих и договор домаћих политичара или нема разговора о европском путу, упозорава Додик.

Додик подсјећа да сто Европске уније са 14 приоритета, није шведски. Каже да на том путу морају да буду поштовани и интереси Републике Српске, а то су, између осталих, и закони о Уставном суду БиХ и Суду и Тужилаштву. Он истиче да наговјештаји било каквих наметања, супротно договору домаћих политичара, не воде БиХ на европски пут, већ босански ћорсокак.

- Иза мене је пуно маратонских трка и "дана Д". Увијек дође неки странац и каже ово је "дан Д". Није "дан Д". Ми водимо одговорну политику. Ако хоћете закон о суду - хоћете, ако нећете, нек стоји овако - наглашава Додик.

Како ствари стоје, политичко Сарајево и странци поново иду у медијску кампању страног интервенционизма. Најављују наметање техничких измјена Изборног закона. На то их позивају и поједини опозициони политичари из Републике Српске.

Лидер Листе за правду и ред Небојша Вукановић дошао је данас на праг ОХР-а. Подсјетио је да је Шмит давно рекао да ће наметнути измјене Изборног закона, а још то није учинио, јер се, како каже, договорио са Додиком и лидером ХДЗ-а Драганом Човићем.

- И сад да се та одлука донесе, нема времена да се изврше припреме, набави опрема и изврше пробна гласања - рекао је Вукановић.

Став Републике Српске је јасан - дође ли до било каквог наметања одговор је спреман.

- Ето му /Шмиту/ Вукановић, па нека са њим договоара. Ако наметне Изборни закон, ми ћемо донијети свој, ако наметне закон о имовини, ми ћемо о независности - каже Додик.

Да атак на имовину Републике Српске не престаје, доказује и примјер Јахорине, која је, подсјећа Додик, друго највеће инвестиционо градилиште на Балкану. Остаје нејасно или је потпуно јасно зашто се ОХР и Шмит противе продаји земљишта на овој планини. Интервенисали су чак код Правобранилаштва БиХ.

- Не постоји ОХР, не постоји њихова надлежност. Све је покушај да се да значај самом себи. Они немају никаквих обавеза нити ћемо ми то поштовати. Могу да раде шта хоће неће се поштовати - каже Додик.

У овом случају поштоваће се само одлука Републике Српске, а на нивоу БиХ поштоваће се само оно што договоре политички лидери три народа и два ентитета. Нова шанса је већ уторак 27. фебруара у Мостару.

Тим поводом, данас у Загребу, разговарали су предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и хрватски премијер Андреј Пленковић. И они су истакли потребу договора политичких лидера у БиХ.

Додик каже да представници Српске дневно имају контакте са неким људима из структура ЕУ и раде на питањима одлука Европске комисије о статусу БиХ.