latinica  ћирилица
13/01/2024 |  18:37 ⇒ 20:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Арктичка зима изазвала хаос у САД (ВИДЕО)

Велика зимска олуја донијела је ледене вјетрове и обилне сњежне падавине у многим дијеловима САД, ометајући путовања и остављајући хиљаде људи без струје.
САД велике хладноће (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
САД велике хладноће (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Скоро 25 ценитиметара снијега пало је за дан у Ајови, гдје у понедјељак почињу унутарстраначки избори за републиканског кандидате за овогодишње предсједничке изборе, због чега су неки догађаји отказани.

Метеоролошка служба издала је упозорења у скоро свим савезним државама, јер је снијег захватио подручје од Орегона на западу до Мејна на истоку. Више од 70 милиона људи живи у подручјима на која се односи временско упозорење.

Због екстремног времена, од петка је отказано више од 2.000 летова, од којих је већина требало да лети из Чикага.

Скоро 200.000 људи нема стује од синоћ, а највише су погођени Мичиген и Висконсин.

Кампања бившег предсједника Доналда Трампа у петак је отказала три од четири његова сусрета са гласачима, које је требало да одржи током викенда, прије унутарстаначких избора у Ајови.

Други кандидати, укључујући Ники Хејли и Рона Десантиса, такође су морали да откажу скупове због екстремних временских услова у држави.

Више снијега се предвиђа за ову област у недјељу, гдје би у дијелу Мичигена у близини Великих језера могло пасти и до два метра.

Очекује се да ће се тај олујни систем на крају помјерити на сјевероисток у Канаду, утичући на дијелове Онтарија и Квебека.

Јужне државе САД ће такође захватити снијег, сусњежица и ледена киша током викенда, највише у источној Оклахоми, северном Мисисипију и западном Тенесију.

У дијеловима Тексаса дува хладан вјетар, те су грађани упозорени да се чувају хипотермије и промрзлина. Предвиђено је да би температура тамо могла да падне на -32 степена.

Просјечна ниска температура у Тексасу била је прогнозирана на -9 степени, што веома брине снабдјевачима енергијом, који су 2021. године доживјели колапс електроенергетске мреже.

Гувернер Тексаса Грег Абот поручио је грађанима да буду "веома, веома опрезни" и да очекују "ултра-ниске температуре". Хладан арктички фронт се већ осјећа у западној Канади.

Предвиђа се да ће у Едмонтону у Алберти бити најхладнији дан у протеклих 50 година, гдје би жива могла да се спусти на -40 степени.

Велика хладноћа је већ изазвала низ поремећаја, укључујући отказивање летова из Калгарија и гашење система климатизације у болници у Едмонтону.