latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:37 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Божићни пријем у Бањалуци - поруке мира, љубави и радости

У Бањалуци је одржан божићни пријем у организацији потпредсједника Републике Српске из хрватског народа Давора Прањића којем су присуствовали највиши званичници Српске и БиХ.
Пријем - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ПријемФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, посланици у Народној скупштини Српске.

Божићном пријему присуствовали су и предсједавајућа Савјета минстара Борјана Кришто, предсједница Федерације БиХ Лидија Брадара, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и представници Оружаних снага БиХ.

Прањић је свим римокатолицима упутио поруке мира, љубави и радости поводом предстојећег Божића. Он је истакао да је у католичком календару сада вријеме адвента, односно "нечег доброг што се ишчекује".

- Нека свако буде добро. То је најбоља порука коју можемо данас послати - поручио је Прањић.

Прањић је поручио да БиХ треба бити онаква каквом је конститутивни народи себи желе уредити за боље сутра.

Предсједник Српске честитао је потпредсједнику Републике Српске из хрватског народа, свим Хрватима и свим вјерницима католичке вјере наступајући Божић, уз жеље да га проведу у здрављу и породичној срећи.

Додик је рекао да је пријем у Бањалуци прилика да покажу у Српској да заједно раде на стабилизацији прилика и мира и да су спремни на разумијевање и подршку, поготово на стварима које код све три вјере увијек позивају на окупљање и добро међу људима.

Он је истакао да се због тога вечерас шаље порука љубави, мира и достојанства.

- Не би требало нико никоме да смета у погледу тога да се породица окупи, око онога што овдје традиционално представља католички Божић, што представља православни Божић или оно што представници Исламске заједнице прослављају - рекао је Додик.

Вишковић је пожелио свим припадницима хрватског народа да у здрављу и срећи са својим породицама проведу предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Цвијановићева је рекла да је ово вријеме када се требају послати поруке мира, те истакла да је поносна што је Српска отворено друштво у којем сви слободно могу да упражњавају своју вјеру.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Изражавам захвалност потпредсједнику Републике Српске из реда хрватског народа Давору Прањићу што нас је окупио да заједно пошаљемо поруке мира и жеље за добру породичну срећу сваког човјека у Српској - рекла је Цвијановићева, честитавши свим вјерницима католичке вјероисповијести Божић, уз жеље да га прославе у миру, срећи и здрављу са својим породицама.