latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:17 | Аутор: СРНА

Дмичић: Закон о имунитету штити надлежност и интегритет законодовних и извршних органа

Започети процес против предсједника Републике Милорада Додика и директора "Службеног гласника" Милоша Лукића политички је и персонални атак на њихову личност, а тиме и њихове јавне функције, те се предложеним рјешењима у Нацрту закона о имунитету Српске штити надлежност и интегритет законодовних и извршних органа и институција, рекао је професор уставног права Миле Дмичић.
Миле Дмичић - Фото: РТРС
Миле ДмичићФото: РТРС

Дмичић сматра да је тај атак у првом реду и повод неприхватања даљег страног обесмишљавања и онако крхког процеса демократске и правне конституционализације БиХ и њених државноправних дијелова на изворним дејтонским рјешењима и испуњавања услова на њеном тешко проходном путу ка ЕУ.

- Такав однос и страних и дијелом домаћих чинилаца, онемогућавање је да "босанскохерцеговачку кућу" уредимо сами, што се може постићи јединственим и одговорним радом и партнерским односом са другима, отклањајући раскол и противријечности између међународних и унутрашњих модела и дејтонско-бриселских политика - рекао је Дмичић.

Према његовим ријечима, у складу са главним обиљежјима савременог конституционализма, уставнотворну и законодавну власт у Републици Српској остварује Народна скупштина и Вијеће народа, а предсједник Републике, који је представља и изражава њено државно јединство, осим осталих надлежности, указом проглашава закон.

"И нико други – орган или појединац било у домаћој или иностраној структури органа власти то не може да врши у име или умјесто њих, поготово не било неко други ко представља неуставну, незакониту и наметнуту власт, односно надвласт у БиХ као самосталној, сувереној и независној држави и у њеним државотворним ентитетима", рекао је Дмичић.

Он је додао да високи представник нема овлашћења да оспорава нити да преузима законодавне или извршне надлежности Народне скупштине као јединог уставотворног и законодавног органа и предсједника Републике који указом проглашава законе, представља Републику и изражава њено државно јединство.

Дмичић је рекао да се предложеним рјешењима у Нацрту закона о имунитету Републике Српске штити надлежност и интегритет законодовних и извршних органа и институција Републике Српске, путем утврђивања процедуре позивања на имунитет од кривичне и грађанске одговорности, у било које вријеме за поступке извршене у оквиру њихове дужности, а које се не могу сматрати општом препреком за кривично гоњење или покретање парничног поступка.

- Овим законом се не конституише забрана вођења кривичних или грађанских поступака, већ се, у случају да се такви поступци покрену због радњи које су предузете у оквиру вршења њихових дужности, ствара и нормативна брана и јемство уставном статусу Републике Српске, њених органа и институција, уставног, правног и политичког система - рекао је Дмичић.

Он је навео да одлуку о томе доноси надлежни суд пред којим се води кривични и парнични поступак, у складу са мјесном и стварном надлежности.

Дмичић је истакао да би рад правосудних органа морао бити у потпуности независан, непристрасан, праведан и законит.

- На одлуку надлежног суда, жалба се може поднијети Уставном суду Републике Српске, који према својим уставним надлежностима одлучује о питањима имунитета, која проистичу из закона којима се уређује имунитет у Републици Српској - рекао је Дмичић.

Према његовим ријечима, кориштење уставног института о повратном дејству, увођење важења овог закона од 1. августа 2021. године, има своје утемељење у претходном утврђењу постојања општег интереса, јер се стварају услови за одбрану од штетних посљедица дјеловања првенствено од високог представника, а што је све засновано на Уставу Републике Српске.

Дмичић је истакао да је ријеч о давању имунитета с циљем заштите свих лица против којих је покренут кривични или парнични поступак као посљедица њиховог непоштовања одлука високог представника.

- Ни у којем случају, нити у било којој фази процесуирања и пресуђивања, према предложеним законским рјешењима по којима посебно чланови извршне власти имају општи имунитет, у смислу да нису кривично и грађански одговорни и не могу бити притворени за било који поступак извршен у оквиру њихове надлежности - додао је Дмичић.

Према његовим ријечима, при том је потребно разликовати права и надлежности органа и институција и вршилаца јавних дужности да врше власт, укључујући и доношење закона, од начина како ту власт врше, а посебно однос, заштиту и неспровођење уставности и законитости.

Дмичић сматра да не би смјело бити злоупотребљавања ових норми, а свако ко их злоупотријеби, требао би да одговара.

Он је додао да се, због тога, начелно гледајући, не може бити против доношења закона о овом значајном дијелу уставне материје.

- При том, сасвим је друго питање његовог коначног садржаја, начина спровођења и превентивног дјеловања, па и доприноса повећању одговорности носилаца јавних функција у вршењу њихових дужности, било да је ријеч о дјеловању у индивидуалном или колективном статусу, или својству физичког, односно приватног или службеног лица, те посебно цијенећи да ли се то чини у оквиру јурисдикције органа или на основу дискреционог овлаштења - навео је Дмичић.

Он је рекао да је тиме имунитет правно оруђе за обезбјеђивање независности и ауторитативности Народне скупштине и народних посланика у раду и одлучивању, а не лична привилегија народних посланика и Вијећа народа.

Према његовим ријечима, и власт и опозиција у Републици Српској су, у том смислу, постигли сагласност о заједничком дјеловању и у одбрани виталних ентитетских и виталних националних интереса конститутивних народа Републике Српске и њеног статуса у оквиру БиХ.

- Све то је парламентарна и законска, односно правна и политичка заштита од посљедица модела савременог колонијалног, протекторатског и вазалног владања и дјеловања високог представника у сувереној и независној држави, чланици УН и са верификованим статусом државе која је у процесу европских интеграција - рекао је Дмичић.

Дмичић је истакао и да би постајање чланом европске породице, модерних и демократских држава и народа, примарно значило крај неуставних, нелегалних и нелегитимних интервенција у уставноправни систем и поредак, урушавање дејтонске структуре и основних демократских начела, а посебно дерогирању права и надлежности Републике Српске, гарантованих међународним и унутрашњим правом и политичким документима.

- Крајње је вријеме за конкретизацију пута ка ЕУ, без обзира на то колико се на територији БиХ сукобљавају и преламају интереси великих сила, да би се остварили услови за бољи живот, сигуран социјални статус, привредни, културни и општедруштвени напредак - рекао је Дмичић.

Претходни Закон о имунитету укинуо је 2002. године високи представник Педи Ешдаун, али га је касније вратио. Ешдаун је у октобру исте године наметнуо три одлуке о имунитету у БиХ, односно по једну за ентитетске, те заједнички ниво власти.

Према овим одлукама од кривичног и грађанског поступка ослобођени су посланици и делегати свих парламената у БиХ, а од грађанске одговорности сви предсједници, потпредсједници и замјеници предсједника, као и министри у свим владама и у Савјету министара.