latinica  ћирилица
11/12/2023 |  17:12 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Сатлер у Мостару: Брисел нема план "Б" за БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас у Мостару да ЕУ врло мало тога може урадити без снажног ангажмана надлежних домаћих институција, те истакао да Брисел нема плана "Б" за БиХ.
Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Јохан СатлерФото: РТРС

Сатлер је разговарао са представницима Херцеговачко-неретванског кантона о предстојећем самиту ЕУ и земаља западног Балкана на којем ће бити ријечи и о додатним средствима финансијско-материјалне подршке за БиХ.

Он је напоменуо да се нови програм за Балкан зове План за раст и развој у укупном износу од шест милијарди евра предвиђених за регион.

Сатлер је навео да је данас било говора о надлежностима кантона и колико кантони могу допринијети у тој укупној слици.

- Разговарали смо о привреди, о потенцијалима, о томе колико ресурса ова регија посједује који је постављају у позицију да може бити супер кантон, посебно када је ријеч о зеленој енергији - изјавио је Сатлер.

Он је нагласио да је ЕУ највећи инвеститор у БиХ и њен највећи трговински партнер, те подсјетио и да је у току исплата средстава из фондова ЕУ за угрожена домаћинства.

- Дио тих средстава намијењен је и за повећање енергетске еФикасности малим и средњим предузећима, али и домаћинствима. Гради се и коридор 5Ц који, такође, има велики значај и у овом кантону. Све ово је показатељ да за БиХ нема плана "Б" - навео је Сатлер.

Додао је да је, осим привредних потенцијала, за ЕУ важна повезаност, и то не само путем коридора 5Ц.

- Аеродром Мостар је још потенцијал који се не користи у довољној мјери. Ако, с једне стране, погледате број посјета Мостару и Међугорју, видјећете да то није ни изблиза искориштено. С тим у вези смо пружили савјет, али и финансијска средства за студију изводљивости. ЕУ није само пуко тржиште, већ и унија вриједности - казао је Сатлер.

Сатлер је у Мостару разговарао са предсједавајућим Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Џафером Алићем, потпредсједницима Томиславом Мартиновићем и Весном Сараџић, те премијером Маријом Бухач, министрима и посланицима.