latinica  ћирилица
20/11/2023 |  07:04 ⇒ 07:42 | Аутор: РТС

Израелски министар: Хезболах испалио 1.000 пројектила на Израел; Број погинулих у Појасу Газе 13.000

Четрдесет пети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је либански Хезболах од почетка сукоба испалио више од 1.000 пројектила на његову земљу. Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је укупни број погинулих Палестинаца у Појасу Газе 13.000, укључујући 5.500 дjеце.
Појас Газе (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Појас Газе (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Са друге стране, Израелске одбрамене снаге навеле су да је број погинулих војника порастао на 63.

Израелска војска саопштила је да је упала у куће високих званичника Хамаса у луксузном насељу Римал у Гази, изнијевши информацију да је пронашла око 35 тунела и велику количину оружја.

Министар одбране Израела Јоав Галант, истовремено, изјавио је да је либански Хезболах од почетка сукоба испалио више од 1.000 пројектила на његову земљу.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи поручио је да упркос масовним бомбардовањима у Гази, израелске снаге нису у стању да униште милитантну групу Хамас, позвавши исламске владе да прекину политичке везе са Израелом.

За то вријеме, евакуисана је 31 превремено рођена беба из болнице Шифа на сјеверу Газе, потврдила је Свјетска здравствена организација, као и палестински званичници. Бебе ће са југа Газе бити пребачене у болнице у Египту.

Истовремено, високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ тражио је да се хитно примијени одлука Савјета безбједности Уједињених нација о хуманитарним паузама у палестинској енклави.