latinica  ћирилица
02/10/2023 |  15:49 ⇒ 15:50 | Аутор: Агенције

Стано: ЕУ спремна да размотри мјере против Србије ако чланице то затраже

Европска унија очекује пуну и безусловну сарадњу Србије у вези са дешавањима у Бањској 24. септембра, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано и нагласио да је приоритет да дође до деескалације и стабилизације безбједносне ситуације на сјеверу КиМ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

- Први и најважнији приоритет је деескалација и стабилизација безбједносне ситуације - рекао је Стано на конференцији за новинаре у Бриселу, уз подсјећање да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ коментарисао ситуацију на КиМ током разговора са новинарима у Украјини и да је рекао да ЕУ разговара са партнерима и савезницима о тренутној ситуацији на сјеверу КиМ.

Он је додао да је ЕУ у контакту са Сједињеним Америчким Државама и другим партнерима који имају релеватну улогу на КиМ.

Стано је навео да постоје два развоја догађаја у протеклих неколико дана која изазивају забринутост, а то су, како је рекао, "терористички напад" и откриће великог скровишта оружја на сјеверу КиМ.

Портпарол је навео да је ЕУ спремна да размотри мјере у односу на Србију, ако земље чланице процијене да је то потребно.

- Одлуку о томе земље чланице ће донијети ако оцијене да имају довољно информација и доказа. Када оцијене да је тренутак за то, земље чланице ће се одредити према догађајима на Косову и даљим корацима - рекао је Стано.

Он тврди и да је примјећено нагомилавање српске војске на административној линији са КиМ.

- То веома забрињава и мора под хитно да се с тим престане. То је била порука високог представника током викенда - рекао је Стано.

Стано је поручио да нема мјеста оружју и нагомилавању безбједносних снага на европском континенту.

- Све снаге морају да се повуку - поручио је.

На питање албанског новинара са КиМ о умијешаности Милана Радоичића у дешавања у Бањској, Стано је рекао да је ЕУ видјела шта је Радоичић рекао и нагласио да све чињенице морају да се утврде.

- У овом контексту очекујемо пуну и безусловну сарадњу Србије - поручио је Стано.

На питање да ли је тачно да је Еулекс спријечен да учествује у истрази, Стано је истакао да је улога и мандат Еулекса да посматра ситуацију и пружа помоћ полицији такозваног Косова, по захтјеву.

- Мандат Еулекса не укључује истрагу - нагласио је Стано.

Он је рекао да се сваког дана појављују нова открића и докази у вези са дешавањима у Бањској 24. септембра и поновио да ЕУ мора да види коначан резултат истраге.

На питање како би ванредни избори у Србији могли да утичу на дијалог Београда и Приштине, Стано је рекао да увијек постоје изборни циклуси, али да се дијалог води годинама.

- Морамо да наставимо дијалог, то је једини одрживи начин за обје стране, за Србију и Косово, да коначно нормализују односе. Са нормализацијом односа, не бисмо се суочили са овом ситуацијом - рекао је Стано.

Он је поручио да су напори ЕУ, њених држава чланица и међународних партнера усмјерени на то да се дијалог настави што је прије могуће, под условом, како је навео, да су обје стране у могућности да коначно почну да се понашају конструктивно и постигну неопходне компромисе.

Извор: rt.rs