latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:01 | Аутор: СРНА

Званично - нижа цијена роминга између ЕУ и западног Балкана

Смањење цијене роминга између ЕУ и западног Балкана, потписано на Самиту ЕУ у Тирани претходне године, званично је ступило на снагу.
Телефон - Фото: Screenshot/YouTube
ТелефонФото: Screenshot/YouTube

Мања цијена роминга званично је ступила на снагу јуче, а тиме ће се направити искорак ка регионалној сарадњи и приступачној мобилној комуникацији, саопштено је из Савјета за регионалну сарадњу.

Према томе, горња граница цијена за један гигабајт података у ромингу у оквиру посебних понуда и пакета, у складу са Декларацијом о ромингу, не би требала прелазити 18 евра, док ће у неким посебним понудама и пакетима ићи и до 1,6 евра по гигабајту података.

- Три оператера са западног Балкана, осим цијена у оквиру пакета, снизила су чак и редовне цијене услуга допуне - наведено је у саопштењу.

Секретар РЦЦ-а Мајлинда Брегу рекла је да успјех Декларације о ромингу између ЕУ и западног Балкана свједочи о снази регионалне сарадње, која мијења комуникацију на боље, упркос суочавању са сложеним изазовима.

Ова декларација усмјерена је на значајно смањење накнада за промет података у ромингу између ЕУ и западног Балкана, а циљ је да се до 2028. године цијена роминга приближи домаћим цијенама.