latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:05 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Цијене паркирања у Бањалуци од наредне седмице дупло веће; Да ли је одлука о поскупљењу законита? (ВИДЕО)

Цијене паркирања у Бањалуци од почетка наредне седмице дупло веће од тренутних. Ова одлука градске управе објављена је у Службеном гласнику Српске. Одборници скупштинске већине тврде да је ова одлука градоначелника незаконита. Најављују правну борбу. И грађани негодују на ново поскупљење.
Паркинг - Фото: РТРС
ПаркингФото: РТРС

Сат времена, примјера ради, у првој паркинг зони умјесто садашњих једну марку, коштаће двије марака. Цијене су дупло веће и у осталим зонама. Нове цијене паркирања, кажу возачи, додатни су удар на кућне буџете.

Овој одлуци, осим грађана, успротивили су се и одборници скупштинске већине.

- Одлука је опет прошла мимо одлуке скупштинске већине, иако је закон о локаној управи и самоуправи јасан да комунална услуга за повећање цијена мора добити сагласност скупштине града - рекао је одборник у Скупштини града Бањалука Бојан Пећанац.

Из градске администације тврде да је основни циљ подстицање тзв. урбане мобилности, али и коришћење јавног градског и приградског превоза.

- Дестимулисање долазака аутомобила и паркирања у центар града. Та средства која ће бити убрана од повећаних прихода од паркирања ће бити усмјерена ка јавном превозу, како би што већи број користио јавни превоз и на тај начин постајемо европска метропола - додаје градски менаџер Бојан Кресојевић.

По цијенама градског превоза већ смо у рангу са европски метрополама. Појединачна карта за јавни градски превоз је 2,30 марака и међу најскпљим је у региону. Путници имају бројне примједбе на квалитет градског превоза.

За одржавање јавног аутобуског превоза у посљедњих неколико година град је потрошио више од 3 милиона марака, али без плана. Студија о квалитету јавног превоза је на листи чекања. За разлику од тога није се дуго чекало са доношењем одлука о поскупљењу градског превоза и паркирања.