latinica  ћирилица
15/10/2022 |  09:18 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Гавран: Шокантна одлука Централне банке да прода тону резерви злата

Економски аналитичар Игор Гавран истиче да је шокантна одлука Централне банке БиХ да, у периоду када цијена злата у свијету биљежи најнижу вриједност у посљедње двије године, прода нешто више од тоне злата.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Он је рекао да привремени пад вриједности злата нипошто није требало да буде довољан разлог за његову продају.

- С обзиром на то да у нашим девизним резервама доминира евро, чија вриједност пада и нема никакве наде да ускоро порасте због катастрофалне перспективе економије ЕУ, ова одлука додатно ће умањити ионако симболичан удио резерви у злату и потпуни је промашај и веома штетна одлука - рекао је Гавран за Дневни аваз.

Он пита руководство Централне банке БиХ зашто злато нису продавали када је његова вриједност била већа, као и зашто су резерве злата у БиХ на истом нивоу већ годинама, иако се његова вриједност драстично мијењала у оба смјера.

Према његовој оцјени, ради се о покушају да се привремени лошији резултати пословања покрију на потпуно погрешан начин.

Гавран пита, такође, да ли је Централна банка БиХ "спавала" уљуљкана стабилношћу евра, па се "пробудила" након његовог пада.

- Неће ова одлука дестабилизовати ни Централну банку, ни БиХ, али је разочаравајућа и погрешна, а оправдања су потпуно неувјерљива и немају никакву економску логику - закључио је Гавран.