latinica  ћирилица
15/02/2022 |  15:03 ⇒ 15:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: Вријеме за смањење ПДВ-а на основне животне намирнице

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац сматра да је вријеме да у БиХ буде уведена диференцирана стопа ПДВ-а.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- То сматрам, прије свега, цијенећи архитектонске поремећаје у привредном смислу због поскупљења гаса и у том контексту видимо да имамо значајне поремећаје у тржишним цијенама одређених производа, на шта морамо адекватно одговорити у интересу грађана - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, неке цијене у БиХ енормно су високе и потребно је смањивање ПДВ-а на основне животне намирнице, али и повећање ПДВ-а на луксузну робу.

Кошарац, који је члан Предсједништва СНСД-а, сматра да је ова странка показала одговоран однос према овом питању и људима у БиХ, јер је Клуб посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ ову иницијативу већ упутио у парламентарну процедуру.

Када је ријеч о смањењу акциза на гориво, Кошарац је истакао да је то питање за Управу за индиректно опорезивање БиХ, која већ врши одређене анализе.

Министар спољне трговине и економских односа одбацио је примједбе да Савјет министара не ради, што се често може чути у јавности.

"Савјет министара функционише и ради, предсједавајући и министри су на послу сваки дан. Не могу да вјерујем да постоји таква перцепција да Савјет министара не ради", рекао је Кошарац.

Он напомиње да овај орган ради у складу са улогом коју је му је дао Устав, мада је неко у БиХ мислио да ће од Савјета министара једном постати "влада", али то није могуће.

Према његовим ријечима, у раду Савјета министара постоје одређени проблеми, али то се дешава нарочито онда када поједини министри дају некоректне изјаве и повлаче потезе који нису усаглашени на заједничким институцијама, него слиједе своје политичке менторе и ставове својих политичких партија.

Кошарац је додао да су политички односи у БиХ погоршани и због такозваног Инцковог закона о измјенама Кривичног закона.

Он је све релевантне политичке структуре у БиХ позвао на дијалог, како би се тај наметнути закон ставио ван снаге.