latinica  ћирилица
02/09/2021 |  14:19 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Влада Српске донијела Одлуку о одређивању износа најниже пензије (ФОТО)

Влада Републике Српске утврдила је данас на сједници у Бањалуци Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку, а којим се уређују систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа, односно културног добра од изузетног значаја.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Њиме је уређен систем заштите и очувања језика српског народа и ћириличког писма, као и обавеза да се приликом коришћења у правном промету користи стандардизован облик језика српског народа и ћириличког писма, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Влада Српске утврдила је Нацрт закона о музејској дјелатности.

Доношење новог Закона о музејској дјелатности наметнула је потреба за побољшањем и унапређивањем постојећег нормативног оквира музејске дјелатности.

Непосредан повод за доношење новог Закона јесте тежња да се постојећа нормативна рјешења у области музејске дјелатности усагласе са међународним и европским стандардима у овој области, посебно са новим информационим окружењем које је знатно измијењено у односу на период када је донесен претходни закон.

Такође, један од веома важних разлога за доношење новог Закона јесте и потреба да јасније дефинише поступак утврђивања мјера заштите и чувања музејске грађе, као и поступак спровођења дигитализације музејске грађе, музејске документације и регистрованих елемената нематеријалног културног насљеђа, наводи се у саопштењу.

Влада Српске утврдила је Нацрт закона о образовању одраслих којим се уређује организација и структура образовања одраслих, као и друга питања од значаја за образовање одраслих, као дио јединственог образовног система Републике Српске којим се обезбјеђују образовање, усавршавање и оспособљавање одраслих лица.

Основни разлозои за утврђивање нових законских рјешења односе се на потребу унапређења образовања одраслих као дијела интегралног образовног система и дијела цјеложивотног учења и образовања, што подразумијева унапређење правног оквира на основу којег се развија и реализује образовање одраслих те потреба усаглашавања Закона са прописима који су донесени након ступања на снагу Закона, као и потреба да се поједине одредбе унаприједе у складу са новим трендовима и кретањима у образовању одраслих.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о обновљивим изворима енергије.

Систем подстицаја дефинисан важећим Законом о обновљивим изворима и ефикасној когенерацији није дао задовољавајуће резултате, у свим земљама, у погледу повећања учешћа обновљивих извора у укупној финалној потрошњи, а узрокује стално повећање накнада за крајње потрошаче, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

С тим у вези дошло је до промјене законодавства ЕУ и усвајања нове Директиве Европског парламента и Савјета 2018/2001/ЕС о промовисању употребе енергије из обновљивих извора енергије.

Нова Директива предвиђа реформу система подстицаја на начин да подстицајне мјере морају бити економичније, односно требају бити засноване на тржишним принципима, а има за циљ да се ограничи, односно смањи раст накнаде за подстицање обновљивих извора енергије с једне стране, а да се с друге стране олакша развој пројеката који користе обновљиве изворе енергије увођењем транспарентнијег механизма за расподјелу подстицаја, наводи се у саопштењу.

У складу са Директивом припремљен је нови Закон о обновљивим изворима енергије којим се уређује област планирања и подстицања производње и потрошње електричне енергије у постројењима која користе обновљиве изворе енергије, утврђују систем подстицаја и мјере подстицања за произведену електричну енергију из обновљивих извора, институционално спровођење система подстицаја, уређују питања изградње постројења за производњу електричне енергије из обновљивих извора и друго.

Законом је извршена подјела постројења на мала и велика и с тим у вези утврђене врсте подстицаја које могу остварити.

Влада Српске донијела је Одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензија, којом се општи бод усклађује тако да се вриједност општег бода за август 2021. године од 1. септембра 2021. године повећава за два одсто. Пензије остварене до 31. августа 2021. године ванредно се усклађују тако да се почев од 1. септембра 2021. године повећавају за два одсто.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о одређивању износа најниже пензије.

Износи најниже пензије су одређени тако што су износи најниже пензије исплаћене у августу 2021. године повећани за два одсто, односно за исти проценат за који је извршено ванредно усклађивање.

Исплата најниже пензије по овој одлуци почиње од 01. септембра 2021. године.

Влада Српске усвојила је Информацију о покретању процедура за адаптацију простора у саставу Клинике за дјечије болести ЈЗУ Универзитетског клиничког центра Републике Српске у циљу отварања прве Банке хуманог млијека у Републици Српској и одвајања поликлиничког од стационарног дијела Клинике за дјечије болести.

Реализација овог пројекта подразумијева формирање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, као и формирање поликлиничког дијела, односно специјалистичких амбуланти Клинике за дјечије болести у циљу унапређења њеног рада и пружања услуга за дјецу, наводи се у саопштењу.

Влада Српске прихватила је Информацију о реализацији пројекта додјеле подстицаја привредним субјектима за директна улагања у 2021. години, те задужила Министарство финансија да у буџетској 2021. години на позицији Текући грант - подршка развоју привреде и побољшању ефикасности пословања и увођења нових технологија, обезбиједи додатна средства у износу од 3.000.000,00 КМ за потребе додјеле подстицаја за директна улагања у 2021. години.

Из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске подсјећају да су Буџетом Министарства привреде и предузетништва, за наведене намјене планирана средства у износу од четири милиона КМ.