latinica  ћирилица
02/09/2021 |  14:14 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Приједлог закона о заштити језика српског народа и ћириличког писма

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку, а којим се уређују систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа, односно културног добра од изузетног значаја.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Њиме је уређен систем заштите и очувања језика српског народа и ћириличког писма, као и обавеза да се приликом коришћења у правном промету користи стандардизован облик језика српског народа и ћириличког писма.

Дефинисан је начин друштвене бриге о заштити и очувању језика српског народа и ћириличког писма, те утврђен Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма, као и управни и инспекцијски надзор.

Доношење овог закона осигурава заштиту и очување језика српског народа и ћириличког писма као нематеријалног културног насљеђа и осигурава преношење будућим генерацијама у изворном облику, а такође осигурава ширење сазнања о вриједностима и значају језика српског народа и ћириличког писма.

Такође подстиче правилно изражавање, познавање и правилну употребу језика српског народа и ћириличког писма.

Опширније прочитајте ОВДЈЕ.