latinica  ћирилица
23/08/2021 |  11:24 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Први пут просјечна плата у Српској изнад 1.000 КМ

Просјечна мјесечна јулска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 1.019 КМ, и то је први пут да је премашила 1.000 КМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.
Исплата плата - Фото: РТРС
Исплата платаФото: РТРС

Просјечна плата након опорезивања исплаћена у јулу у односу на јун номинално већа за 2,5 одсто, а реално већа за 2,6 одсто.

Највиша просјечна плата након опорезивања исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања у висини од 1.526 КМ, а најнижа у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство од 729 КМ.

Просјечна мјесечна јулска бруто плата износила је 1.559 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу у односу на јун у просјеку су ниже за 0,1 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 1,7 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у јулу од 9,9 одсто забиљежен је код превоза, због повећања цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена на годишњем нивоу забиљежен у одјељку одјећа и обућа од 9,5 одсто, усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.