latinica  ћирилица
25/06/2021 |  11:34 ⇒ 11:35 | Аутор: Index.hr

У Израелу нађени остаци раније непознате врсте људи

Кости пронађене у израелском каменолому припадају грани људског еволуцијског стабла, а старе су између 120.000 и 140.000 година, објавили су јуче израелски научници.
У Израелу нађени остаци раније непознате врсте људи - Фото: Screenshot
У Израелу нађени остаци раније непознате врсте људиФото: Screenshot

Антрополози с Хебрејског универзитета у Јерусалиму и Тел Авиву годинама су анализирали фрагменте лобање, кости доње чељусти и зуб који су откривени 2010. године у Несхер Рамли, југоисточно од Тел Авива.

Упоређивали су их са стотинама фосила широм свијета који потичу из различитих раздобља и установили да ови фрагменти вјероватно припадају до сада непознатој групи хоминина која је блиско повезана с неандерталцима, те с њима дијели многе особине, попут облика доње вилици. Ову нову подврсту хоминина научници су назвали “Несхер Рамла“.

“Несхер Рамла“ је можда живио уз хомосапиенса више од 100.000 година те се вјероватно укршао с нашом врстом, рекли су научници.

Ови рани људи, који су имали врло велике зубе и нису имали браду ( у анатомском смислу), можда су такође били преци неандерталаца, пише Тајмс оф Израел.

Стручњаци такође сматрају да постоји довољно сличности да се ова група повеже с осталим популацијама старим и до 400.000 година које су пронађене у пријашњим ископавањима пећина у Израелу.

- Морфологија људи “Несхер Рамла“ дијели особине и с неандерталцима (посебно зуби и чељуст) и с архаичним Хомоом (лобања). Истовремено ова врста хомоа врло је различита од савремених људи и има потпуно другачију структуру лобање, врло велике зубе и нема браду – казали су научници.

Израелски антрополози вјерују да је врста “Несхер Рамла“ била изворна “популација из које се развила већина људи средњег плеистоцена“ и да се парила с хомосапиенсом који је на то подручје стигао прије отприлике 200.000 година.

– Та је група вјероватно насељавала регију од прије неких 400.000 до 100.000 година - рекао је антрополог Исраел Хершковиц.

Ово ново истраживање подупире ранија истраживања која показују да су се хомосапиенси и групације сличне неандерталцима преклапале на Блиском истоку током значајног временског раздобља, вјероватно неколико десетака хиљада година.

Истраживање назива Middle Pleistocene Homo behavior and culture at 140,000 to 120,000 years ago and interactions with Homo sapiens објављено је у часопису Сајенс.