latinica  ћирилица
25/06/2021 |  11:08 | Аутор: СРНА

Милић: 29 година успјешног развоја Фонда ПИО

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске по свом значају у сфери социјалне сигурности грађана Српске представља њену највећу, најорганизованију и једну од најважнијих институција, изјавио је у интервјуу Срни директор Фонда Младен Милић поводом обиљежавања 29 година рада ове институције.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

- Фонд исплату редовно врши сваког 10. у мјесецу за претходни мјесец на четири континента, у 32 државе, за више од 271.000 корисника права, за шта је потребно преко 100 милиона КМ, односно преко 1,2 милијарде КМ годишње - наводи Милић.

Милић наглашава да је у протеклих 29 година постојања и рада Фонд прошао кроз многе изазове, радећи и у немогућим условима током периода одбрамбено-ослободилачког рата 1992-1995. године, па и касније, да би израстао у установу која је оствареним резултатима рада, организацијом, примјеном интегрисаног информационог система и интегрисаног система менаџмента једна од водећих на простору бивше Југославије.

- Раст броја осигураника брже од раста броја корисника права је пожељан за сваки пензијски систем, па и наш. У протеклих седам година биљежимо позитиван тренд раста броја осигураника, који је, нажалост, нешто успорен у протеклој години пандемије ковида 19, али је битно истаћи да је Република Српска једина на простору бивше Југославије у којој није дошло до смањења броја осигураника, поред Србије која је забиљежила импонзантан раст броја нових осигураника - истиче он.

Према Милићевим ријечима, највеће заслуге за то има Влада Републике Српске са донесеним сетом економско-финансијских мјера чији је циљ био превентивно дјеловање и смањење негативних ефеката пандемије на привреду и друштво у цјелини.

- Структура корисника права је све до уназад 10 година била врло неповољна, са 40 одсто корисника права на старосну пензију, 30 на породичну и толико и корисника права на инвалидску пензију, а данас је та структура неупоредиво боља са 59,3 одсто корисника права на старосну пензију, 27,2 на породичну и 13,5 одсто на инвалидску пензију - говори Милић.

Милић наводи да би Фонд, да није имао изузетно неповољну насљеђену структуру, сигурно имао структуру корисника права на нивоу најразвијенијих земаља ЕУ.

- Посматрамо ли структуру остварених права у току једне календарске године имамо 65 одсто или више корисника права на старосну пензију, 25 на породичну и 10 одсто па и мање на инвалидску, што су величине које биљеже и најразвијеније земље ЕУ. Нажалост, посљедице протеклог одбрамбено-отадџбинског рата и значајан број погинулих има изузетно висок утицај на задржавање и даље релативно високог процента корисника права на породичну пензију - указује Милић.

Директор пензијског фонда Републике Српске истиче да тренутно на простору бивше Југославије само Словенија има повољнију структуру корисника права.

Милић каже да је од 2007. године до данас, за Владе Републике Српске предвођене Милорадом Додиком, Александром Џомбићем, Жељком Цвијановић и сада Радованом Вишковићем, редовност у исплати пензија један од приоритета.

Он наводи да се преласком на трезорски систем пословања Фонда од 2016. године исплата пензија врши сваког 10. у мјесецу, па и раније уколико 10. пада у дане празника или викенда.

- Примјеном Закона о ПИО од 2012. године пензије су редовно усклађиване и ванредно повећаване 13 пута и имале збир процената повећања од 28,53 одсто, а номинално од 33,79 одсто. Такође, 2009. године извршено је усклађивање пензија 1998. на 2005. годину од шест до 37 осто, у зависности од године остварења права - истиче директор Фонда ПИО.

Као битну чињеницу он наглашава да Фонд у континуитету биљежи раст изворних прихода који омогућава редовно годишње усклађивање пензија, па и ванредно повећање.