latinica  ћирилица
25/06/2021 |  08:35 ⇒ 08:45 | Аутор: СРНА

На Тргу Крајине хуманитарна акција за дјецу у Ораховцу

Србско сабрање "Баштионик" из Бањалуке организује у недјељу и понедјељак, 27. и 28 јуна, на Тргу Крајине у Бањалуци продају привјесака "Божур за дјецу Ораховца" и прикупљање прилога за градњу спорске дворане за дјецу у Ораховцу, на Косову и Метохији.
Бањалука, Трг Крајине (Фото: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK) -
Бањалука, Трг Крајине (Фото: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK)

Подршку акцији пружиће и дјеца из хора Црквене општине Ребровац, која ће у недјељу увече на Тргу Крајине пјевати за своје вршњаке са Косова и Метохије.

Акцију "Божур за дјецу Ораховца" је покренуло удружење "Пандурица" из Никшића. Благослов, али и подршку у виду земљишта за градњу спортске дворане дала је Епархија рашко-призренска, саопштено је из "Баштионика".

Урађен је грађевински пројекат, а бројне родољубиве организације – "Осмех на дар", "Срби за Србе", "Сви за Космет", "Фондација Делије" и појединци из матице и дијаспоре подржали су ову племениту акцију.

- Мало је оних који нису чули причу о дјеци Ораховца - њихова пјесма "Ораховцу башто рајска" постала је химна свих оних који воле свој завичај и желе да остану на свом родном огњишту", наводе из "Баштионика".

У саопштењу се наводи да педесеторо дјеце из ораховачке Основне школе "Доситеј Обрадовић" и петнаесторо из Гимназије, као и дјеца из сусједне Велике Хоче, али и из других насеља јужно од Ибра - своје дјетињство проводе у трајној изолацији, гету.

Дјеца у Ораховцу имају школу са импровизованим учионицама у простору некадашњег супермаркета, немају школско двориште, игралиште, кош, имају цркву, улицу дугу пар стотина метара у горњем, српском дијелу града и свој дом.

- Градњом дворане са простором за спортске активности и дружења бар мало би им олакшали и уљепшали њихово дјетињство, али и подржали њихову борбу да остану у свом Ораховцу, на нашем Косову и Метохији", наводе из "Баштионика" и позивају грађане да у недјељу и понедјељак увече купе привјесак по цијени од шест КМ, дају свој прилог и постану задужбинари Косова и Метохије.