latinica  ћирилица
24/06/2021 |  08:18 | Аутор: СРНА

Фантастична Србија у полуфиналу ЕП, Шпанија остаје без медаље

Кошаркашице Србије играће у полуфиналу Европског првенства, пошто су у Валенсији савладале домаћу Шпанију 71:64, послије продужетка. За пласман у финале изабранице Марине Маљковић играће против селекције Белгије у суботу.

Заиста епски меч одиграле су Србија и Шпанија у четвртфиналу Европског првенства. На крају, послије додатних пет минута, дјевојке су однијеле победу 71:64 и у наставку турнира бориће се за медаље.

Шпанија је била фаворит на овом мечу. Екипа селектора Мондела двоструки је узастопни континентални шампион, док се меч играо на њиховом терену, у Валенсији.

Ипак, ништа од тога није било важно изабраницама Марине Маљковић, које су се вратиле из резултатског заостатка, претрпеле и судијску помоћ ривалу, оставиле иза себе све и одиграле најбоље када је било најважније.

У веома изједначеном мечу највећа предност износила је шест поена, а њу је у неколико наврата стицала Шпанија. Ипак, Србија је у сваком тренутку имала спреман одговор и довела меч до неизвјесне завршнице.

Шпанија је имала предност 61:55 на два и по минута прије краја, а онда је услиједила паклена завршница српског тима, који серијом 7:0 стиже до преокрета и вођства.

А онда једна, благо речено, невјероватна судска одлука, која је шпанском тиму просто поклонила два слободна бацања на секунду и по до краја.

Срећом, Увиња је погодила само једно слободно бацање, па је меч отишао у продужетак.

У додатних пет минута на терену је постојао само један тим. Одлична одбрана и неколико паметних одлука у нападу држали су предност током читавог продужетка.

А када је Невена Јовановић погодила тројку за максималних плус седам на 10-ак секунди прије краја, јасно је било да ће у полуфинале тим Србије.

Најефикаснија у српском тиму била је Соња Васић са 19 поена, Ивон Андерсон додала је 17, а Невена Јовановић 15.

У шпанском тиму Увиња је псотигла 14, Ндур 12, а Казорла 11.

Ово је прва побједа Србије над Шпанијом на великим такмичењима, послије пет везаних пораза.

Србија ће у полуфиналу у суботу играти против Белгије, док је Шпанија остала без медаље.