latinica  ћирилица
24/06/2021 |  07:21 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

Бразил: Рекордан број заражених у једном дану

Бразил је регистровао 115.228 нових инфекција вирусом корона, што је рекордан број у периоду од 24 часа, саопштило је Министарство здравља.
Свјетска карта вируса корона (фото: covidvisualizer.com) -
Свјетска карта вируса корона (фото: covidvisualizer.com)

Ширење вируса поново се убрзава иако је покренута дуго очекивања акција имунизације становништва.

Током претходног дана, од ковида 19 умрле су 2.392 особе.

Број заражених у Бразилу у периоду од седам дана сада је највећи у свијету и престигао је Индију прошле седмице, наводи се у подацима које је сакупио Ројтерс.

Током викенда пређен је број од 500.000 умрлих од ковида 19, а у земљи се одржавају протести због начина на који власти рјешавају овај здравствени проблем.

Према подацима Министарства здравља, до сада је потпуно вакцинисано само 12 одсто становништва. Ова акција убрзана је у посљедње вријеме, а државе попут Сао Паула прогнозирају да ће имати вакцине за све одрасле грађане до септембра.

Администрација предсједника Жаира Болсонара је под притиском због кашњења и наводних неправилности у набавци вакцина. Власти нису прихватиле прошлогодишње понуде од "Фајзера", а сада су склопиле уговор о набавци скупље вакцине од индијског "Барат биотека".

Сенатска комисија покренула је истрагу о набавци индијских вакцина.

Болсонаров портпарол Оникс Лорензони изјавио је да није вршен незаконит утицај ради куповине "Баратове" вакцине и да медикамент није преплаћен.