latinica  ћирилица
23/06/2021 |  15:52 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Новитовић: Систем заштите и спасавања БиХ није уређен и функционалан

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић оцијенио је да систем заштите и спасавања БиХ није уређен и функционалан, иако се то жели тако представити међународним званичницима, на шта је указао током симулацијске вјежбе за столом "Координација 2021" која је почела данас у Сарајеву.
Источно Сарајево - Милан Новитовић - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Милан НовитовићФото: СРНА

Новитовић је оцијенио као вријеђање интелигенције то што је на презентацији током вјежбе речено да ће се "проиграти капацитет и функционалност координационог тијела", иако тог тијела у симулацији нема јер није успостављено.

- О чему ћемо ми расправљати, чију ћемо функционалност и оперативност оцјењивати ако у систему вјежбе нисте успоставили координационо тијело - изјавио је Новитовић Срни.

Према његовим ријечима, није могуће да се у систему заштите и спасавања успостави субординација нити да службеник из Министарства безбједности има овлаштења издавања наредби и команди, у овом случају каманданту Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, односно предсједнику Владе.

- То не може ни у симулацији нити у дјечијој игрици. То нећу да дозволим - поручио је Новитовић.

Према његовим ријечима, координационо тијело је изнад Министарстава безбједности које не може да се постави изнад тога.

- Не постоји правни механизам да узурпирате право координационог тијела које, када се формира, Министарство безбједности постаје његов технички сервис - истакао је Новитовић.

Новитовић је поручио да штити интересе Републике Српске, српског народа, Републичке управе цивилне заштите и ни на који начин неће учествовати на најперфиднији начин у преносу надлежности.

- Министарставо безбједности има седам институција гдје су пренијете надлежности, а остале су им још надлежности из области заштите и спасавања. Оно што ради то министарство и неки од министара у Савјету министара јесте да се унутар Министарства дода још једна самостална управа, на ових седам које има, што је директно пренос надлежности. Све се свјесно и плански ради - рекао је Новитовић.

Он је навео и проблем са системом 112, који не постоји и број није у функцији.

Новитовић је рекао да је указао на пропусте, али није напустио презентацију, те изразио спремност да учествује до краја, али да у свакој прилици указује на злоупотребе и да их онемогући.

- Нисмо ми ти који коче систем. Ми желимо функционалност и заштиту српског народа и Републике Српске унутар БиХ, а на овакав начин не идемо у том правцу - појаснио је Новитовић.

Новитовић је подсјетио да вјежба "Координација 2021", која се организује уз помоћ САД, има за циљ да проигра све сценаријуме и функционална задужења свих у систему заштите и спасавања, од локалне заједнице, ентитета, до координационог тијела, Савјета министара, упућивања захтјева за међународну помоћ, прихватања тога и пружања помоћи грађанима на угроженим просторима. Вјежба ће трајати до петка, 25. јуна.