latinica  ћирилица
23/06/2021 |  15:43 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Заједничким снагама до тржишта заинтересованих за органске производе

Органска производња у Републици Српској интензивно расте у свим областима задње двије године и њоме се бави 50 сертификованих произвођача, рекао је на стручном скупу у Бијељини помоћник министра пољопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.
Бијељина: Скуп произвођача и привредника - Фото: СРНА
Бијељина: Скуп произвођача и привредникаФото: СРНА

- Биљежимо велики раст броја произвођача који се удуплао за годину дана, а са 200 хектара површина под органском производњом које смо имали 2015. године достигли смо ове године 1.015 хектара, међу којима су најзаступљенији воће, житарице, поврће, љековито биље, а појављују се већ и органске фарме - навео је Бурсаћ.

Према његовим ријечима, ресорно министарство стимулише органску производњу тако што, уз редовне мјере које даје свим пољопривредницима, за капиталне инвестиције и унапређење производње имају и посебну линију подстицаја од 600 КМ по хектару за органску производњу.

- У органској производњи тржиште је најбитније и наш циљ је да сагледамо његове могућности у Републици Српској, Србији и извоза ван наших граница, а тиме и већег профита за домаће произвођаче - рекао је Бурсаћ.

Ивана Симић, савјетник министра за органску производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, рекла је новинарима да се Србија дуго и врло активно бави развојем органске производње и има много мјера подршке произвођачима у овој области.

- У Србији расту површине под органском производњом, сточарска производња се интензивно развија, расте нам извоз и број произвођача и то је грана пољопривреде која има огроман потенцијал, те се надамо се да ћемо заједничким снагама наћи тржишта која су не само у ЕУ него и другим државама, која показују велики интерес за органске производе - истакла је Симићева.

Према ријечима Симићеве, у Србији има 7.000 органских произвођача, површине под овом производњом су 23.000 хектара, а најатрактивнији органски производи су малина, купина и шљива.

Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије рекао је да је у органској производњи тржиште главно питање и мотиватор, првенствено тржиште земаља ЕУ, те да треба створити квалитет који ће моћи да задовољи најзахтјевније купце.

- Извоз органских производа из Србије већ приметно расте последњих година и заједнички можемо доста тога да урадимо, првенствено кроз трансфер знања, заједничке наступе на сајмовима, као и повезивање прерађивача из Србије са добрим кооперантима у Републици Српској - навео је Јовановић.

Драган Шепа, секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске, похвалио је састанак у организацији ресорних министарстава, наводећи да је његов циљ био увезивање и стварање сарадње између привредих друштава и органских произвођача у Републици Српској и Србији.

Власник фирме из Бањалуке "Природно биље" Недељко Кустурић оцијенио је да је подстицајна политика Министартва пољопривреде Републике Српске изузетно стимулативна за органску производњу.

Овај пољопривредник, који се бави плантажном производњом љековитог биља на 35 хектара, рекао је након састанка у Бијељини да је органска производња и начин размишљања и да је свако партнерство профит, због чега је похвалио јачање сарадње у овој области између Српске и Србије.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је у сарадњи са ресорним министарством Србије организовало данас у Бијељини скуп произвођача и привредника из области органске пољопривредне производње како би у наредном периоду направили контакте и раширили могућности продаје својих производа. /