latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 23/06/2021 | 08:17 | Аутор: РТРС

Изградња дринског насипа почиње ове године (ВИДЕО)

Влада и предузеће "Воде Српске" планирају да ове године почну изградњу дринског насипа, али бројни неспоразуми са локалном влашћу у Бијељини још нису превазиђени, него су чак и продубљени.
Дрински насип - Фото: РТРС
Дрински насипФото: РТРС

Иако су кредитна средства за градњу обезбијеђена одмах након поплава 2014. године, пројекат није помјерен са мртве тачке.

Влада је Граду Бијељина доставила новац за експропријацију земљишта, али поступак није спроведен. Градоначелник тврди да новца нема.

Ускоро би требало да буде расписан јавни позив за избор извођача радова на првој дионици дринског насипа дужине 2,2 километра у Јањи. Ипак, експропријација парцела на којима ће насип бити грађен још није почела.

- Једини проблем је експропријација земљишта значи то је обавеза локалне заједнице и ми као учесник у пројекту очекујемо да локалне заједница убрзо ријешити те проблеме, дакле што се тиче јавне установе ми смо спремни и већ план је да у августу буде расписан јавни позив за понуде - каже Саша Мирић портпарол ЈУ Воде Српске.

Градоначелник Бијељине тврди да му је новац за експропријацију одузела скупштинска већина, амандманима на буџет и захтијева од Владе да спроведе поступак експропријације.

-  Ми не желимо више ни једног мјесеца да чекамо и наш оквир надлежности испоштоваћемо и по том питању и рећи да поступак експропријације са министром Пашалићем, покренућемо да се исплати људима, да се исплати сами поступак експропријације, да он тече несметаним путем - истакао је Петровић.

У надлежном одјељењу градске управе кажу да на буџетској позицији за експропријације немају довољно новца за планираних 160 парцела, али да поступак могу започети.

- Тренутно на тој ставци има неких око 700.000 марака, што је готово таман довољно за ово да не рачунамо текуће обавезе које ћемо имати до краја године, ако кажемо да ли је то довољно, град Бијеqина нема довољно средстава - рекао је Богдан Тадић из Одјељења за стамбено-комуналне послове града Бијељина.

И из Владе Српске документују - новац су дали граду још прије пет година. У допису Влади из Градске управе из марта 2016. године, наводи се да је Град ријешио имовинско-правне односе тако што су закључили споразуме о исплати накнаде са власницима парцела. Министарство пољопривреде спровело је низ корака који претходе градњи насипа о чему су данас и писмено обавијестили градоначелника Бијељине.

И предсједница Српске истакла је да овај пројекат више не смије да чека и очекује од локалне власти да уради свој дио посла који се односи на експропријацију, што и јесте локална надлежност.

- Да би републичке власти могле да реагују даље да раде, да би могле да крену у реализацију овог веома важног пројекта који у суштини не треба никоме да нанесе штету него је пројекат који треба да спасе цијело ово подручје  - истакла је Цвијановић.

Првобитно одобрена кредитна средства Свјетске банке могла су се користити само под условом да су понуђеном цијеном задовољни сви власници земљишта, због чега је Влада Српске одустала од овог кредита и за изградњу дринског насипа пронашла нови извор финансирања – кредит Европске инвестиционе банке. Првобитно понуђеном цијеном за откуп земљишта од 2 марке мјештани нису били задовољни, па је она повећана на 4 марке по квадратном метру.