latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Влада издвојила милион и по КМ за помоћ воћарима (ВИДЕО)

Влада Српске за једнократну помоћ воћарима ради ублажавања посљедица узрокованих пандемијом вируса корона издвојила је милион и по марака.
Помоћ воћарима - Фото: РТРС
Помоћ воћаримаФото: РТРС

Захтјев за исплату подноси се Агенцији за аграрна плаћања Републике Српске. Воћари су задовољни јер ће средства уложити за унапређење производње. У вријеме пандемије нису могли пласирати воће на тржиште, а проблема је било и због лоших временских услова.

Једнократном помоћи биће обухваћено више од 1.000 произвођача крушке и коштичавог воћа који имају најмање два хектара засада. За ову намјену планирано је да се издвоји милион марака.Ово је значајна помоћ воћарима који су због пандемије претрпјели штету, каже Дарко Милошевић, који под воћем има око осам хектара.

У Таревцима код Модриче, на највећој плантажи трешње у Српској, пропало је више од 60 одсто рода, због недостатка купаца и затворених граница. Дио рода уништила је и киша власнику плантаже Сакибу Сарвану, тако да му је прошла година донијела само губитке.

- Пандемија је довела до тога да смо имали драстично мање купаца, овдје долазе највише купци из Крајине ,нису могли доћи због полицијског сата, а ни други купци, посебно купци из иностранства, тако да смо претрпјели велику штету - каже Сарван.

С обзиром да неколико година узастопно воћари трпе губитке, ресорно министарство је обезбиједило једнократну помоћ.

- Исплаћујемо до 500 марака по ха за произвођаче крушке и коштичавог воћа јер смо утврдили да су те воћне врсте претрпјеле највећу штету, обухватићемо негдје око 1000 воћара и 2000 ха и потрошићемо милион марака - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде.

Поред тога, каже Пашалић, око 500 хиљада марака биће издвојено за набавку садница јабуке, крушке, шљиве и брескве.

Овом врстом подршке биће омогућено подизање 100 хектара нових засада. Захтјев за исплату једнократне помоћи воћари треба да поднесу до 31. јула, а за набавку садница до 15.септембра.