latinica  ћирилица
22/06/2021 |  14:51 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Додик и Џаферовић са Димоновом о подршци Француске ЕУ интеграцијама БиХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва Шефик Џаферовић захвалили су дипломатском савјетнику предсједника Француске Изабел Димон за досадашњу подршку њене земље БиХ у процесу ЕУ интеграција.
Додик и Џаферовић са Димоновом - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Додик и Џаферовић са ДимоновомФото: www.predsjednistvobih.ba

Чланови Предсједништва БиХ истакли су да су захвалили народу и Влади Француске за досадашњу подршку БиХ у процесу ЕУ интеграција, гдје је констатован континуитет политичких ставова Француске према БиХ као вишеетничкој, сувереној земљи демократског поретка, интегрисаној у стабилном региону и Европи.

- У том контексту, Француска у БиХ спроводи различите програме сарадње да би подржала БиХ на њеном ЕУ путу - саопштено је из Предсједништва БиХ.

Та сарадња, уз интегрисани приступ, спроводи се у складу са четири главне области - унутрашња безбједност, техничка сарадња, укључујући управљање и високо образовање, те научна сарадња, култура и цивилно друштво, укључујући промовисање франкофоније и наставак преузимања правне тековине ЕУ /Аквис/.

Димонова је подсјетила чланове Предсједништва БиХ да је Француска на Самиту у Лондону 2018. године одлучила проширити мандат Француске развојне агенције /АФД/ у БиХ, која би била надлежна за финансијска улагања у значајне пројекте у БиХ наредних година, посебно на пољу регионалне интеграције, екологије и климе, иновације и дигиталне економије.

На састанку је закључено да у наредном периоду треба јачати политички дијалог размјеном посјета званичника двије земље.

Том приликом, чланови Предсједништва БиХ су поновили позив предсједнику Француске Емануелу Макрону да посјети БиХ.

Састанку је, у име француске делегације, присуствовала и амбасадор Француске у БиХ Кристин Тудик, те шеф Мисије при Дирекцији за континенталну Европу Министарства за Европу и иностране послове Француске Гијом Рузон.

У име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића састанку су присуствовали савјетници у кабинету Славен Ковачевић и Давор Вулетић.