latinica  ћирилица
22/06/2021 |  11:18 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Шаровић и СДС су пиромани који се представљају као ватрогасци, а НАТО пут је зауставио Додик

Изјаве Мирка Шаровића и СДС-а о односу према НАТО-у би да нису трагичне биле смијешне и звуче као да се пироман лажно представља како је у ствари ватрогасац, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- Суштина је у томе да је СДС, уз ПДП, једина политичка странка у Републици Српској која је гласала за НАТО, а никада против НАТО-а. Морамо подсјетити јавност у Републици Српској да је 2005. године, за вријеме власти СДС-а и ПДП-а, у Народној скупштини усвојена Декларација о стратешком опредјељењу Републике Српске у систему одбране БиХ у којој је јасно дефинисано да је стратешки циљ и БиХ и Републике Српске интеграција у НАТО - подсјетио је Ковачевић.

Он је навео да је касније у заједничким институцијама БиХ, тадашњи члан Предсједништва БиХ Борислав Паравац, који је долазио из СДС-а, званично на Предсједништву и у институцијама БиХ поставио НАТО интеграције као највиши спољнополитички приоритете БиХ.

- То је истина и то су чињенице. Морам да будем до краја искрен и да кажем да су и посланици СНСД-а, тада као представници опозиције, подржали ту декларацију и да су касније представници Републике Српске који су долазили из СНСД-а у заједничким институцијама БиХ поштовали ту декларацију Народне скупштине из 2005. године - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је тако било све до 2017. године када је Народна скупштина Републике Српске усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка Републике Српске и проглашењу војне неутралности, за коју су тада гласали посланици СНСД-а и свих владајућих странака из Републике Српске, за разлику од посланика СДС-а и ПДП-а који су тада напустили парламент Српске, јер како каже, "нису смјели ни да гласају о томе из страха од својих страних ментора и тутора".

У том смислу, истакао је Ковачевић, потпуно је лицемјерно слушати Мирка Шаровића о томе да су он или СДС за војну неутралност, с обзиром на то да су увијек гласали за НАТО интеграције, а да су "побјегли из сале Народне скупштине када су имали прилику да гласају о војној неутралности".

Ковачевић је оцијенио да је веома битно подсјетити да за четири године, колико су представници СДС-а и ПДП-а сједили у Савјету мнистара, никада нису смјели да ставе на дневни ред АНП и гласају против њега и тиме јасно покажу какав је њихов однос према том питању.

Напротив, истакао је портпарол СНСД-а, оно што су они урадили јесте да је /тадашњи члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић у Стретегији спољне политике БиХ, послије усвајања Резолуције о проглашењу војне неутралности у Народној скупштини Републике Српске, рекао да су МАП и АНП дио консензуса у БиХ и стратешки циљ БиХ.

- Све то је на срећу зауставио Милорад Додик који је МАП и АНП заувијек послао у прошлост и усвојио документ којим је односе БиХ и НАТО у потпуности преформулисао и свео их искључиво на сарадњу и јасно дефинисао да се пут БиХ према НАТО више не прејудицира, те да би за евентуално чланство БиХ у НАТО морала бити потребна нека нова одлука Републике Српске и њених представника у заједничким институција БиХ - нагласио је Ковачевић.